Кламер БГ - Новини: Меркел подкрепя идеята за глобален договор за борба с пандемията

Меркел подкрепя идеята за глобален договор за борба с пандемията

Свят

|
Пон, 23 Ноем 2020г. 14:00ч.
Меркел подкрепя идеята за глобален договор за борба с пандемията

Германската канцлерка Ангела Меркел подкрепя идеята за глобален договор за борба с пандемията, предаде ДПА.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел направи предложение за подобен договор, което подкрепям, заяви вчера самата Меркел след онлайн срещата на Г-20. Тя подчерта, че договорът може да стане един от уроците, научени от пандемията.

Предложението на канцлерката включва установяването на твърдо международно сътрудничество в случай на пандемии, за да може да се реагира по-бързо и по-координирано. То предвижда евентуалният договор да бъде създаден след преговори с участието на всички агенции на ООН, като ключова роля играе Световната здравна организация (СЗО).

Меркел призова глобалната инициатива за предоставяне на ваксини срещу коронавируса на по-бедните страни Ковакс да започне незабавно преговори с производителите. "Притеснена съм, че не се водят преговори", заяви тя пред медиите след срещата на високо равнище на Г-20, на която те обещаха да поемат ангажимент да помогнат за доставянето на лекарства, тестове и ваксини срещу коронавируса на достъпни и справедливи цени.

За разлика от Ковакс ЕС и САЩ вече са напреднали в усилията си да си осигурят дози от ваксините.

"Най-важното е Ковакс да преговаря с производителите на потенциални ваксини с парите, с които разполага" в момента, добави канцлерката. До момента инициативата е събрала 5 милиарда долара, от които над 500 милиона евро са предоставени от Германия.

Центърът за глобално развитие съобщи вчера, че богатите страни вече са резервирали 1,1 милиарда дози от бъдещата ваксина на Пфайзер, една от най-напредналите, предаде Франс прес. Очаква се догодина да бъдат произведени 1,3 милиарда дози.

mediapool.bg