Кламер БГ - Новини: Меркел няма да се намесва в избирането на новия лидер на ХДС

Меркел няма да се намесва в избирането на новия лидер на ХДС

Европа

|
Ср, 19 Фев 2020г. 18:04ч.
Меркел няма да се намесва в избирането на новия лидер на ХДС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да се меси в избирането на новия лидер на партията си, Християндемократическия съюз, след като Анегрет Крамп-Каренбауер съобщи, че се оттегля, предаде Ройтерс.

"Казах, че няма да се меся във въпроса кой ще оглавява ХДС за в бъдеще, нито в това кой ще е кандидатът за канцлер", каза Меркел на пресконференция.

Миналата седмица Крамп-Каренбауер обяви, че се отказва от председателското място в партията, както и от амбициите си да става канцлер с оглед на убеждението си, че един и същ човек трябва да съвместява и двете роли.

ХСС не сътрудничи с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), заяви днес Меркел.

"Партиите, които са представени в коалицията [християндемократи и социалдемократи], не сътрудничат с "Алтернатива за Германия", каза тя след среща с премиера на Финландия Сана Марин, която е на посещение в Берлин.

В Германия се разрази политически скандал след изборите в провинция Тюрингия на 5 февруари, когато местният парламент избра за премиер Томас Кемерих от либералната Свободна демократическа партия с гласовете на АзГ и ХДС. Изложен на силен натиск от системните партии, Кемерих подаде оставка.

Впоследствие председателката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че инициира процедура за избирането на нов лидер на партията, след което ще подаде оставка.

mediapool.bg