Кламер БГ - Новини: Меркел до последно ще убеждава България да "пусне" Северна Македония в ЕС

Меркел до последно ще убеждава България да "пусне" Северна Македония в ЕС

Свят

|
Вт, 05 Окт 2021г. 15:23ч.
Меркел до последно ще убеждава България да "пусне" Северна Македония в ЕС

Сн. ЕПА/БГНЕС

Часове преди срещата на върха между лидерите на ЕС и страните от Западните Балкани, България потвърди, че не е преразгледала позицията си и няма да одобри преговорната рамка на Скопие за членство. Дипломатическите совалки обаче ще продължат и по време на форума, който ще се проведе в Словения.

Още в 7.30 часа в сряда президентът Румен Радев, който ще представлява България на форума, е поканен от европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и от министър-председателя на Република Словения Янез Янша за обща среща с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. От 9.00 часа президентът е поканен от канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Френската република Еманюел Макрон и Зоран Заев.

Към момента обаче няма сигнали, че е възможен пробив в българската позиция.

"Няма основание за промяна на българската позиция към Република Северна Македония, въпреки сериозния натиск, на който ще бъде подложена страната ни от европейските партньори на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Форумът ще се проведе в Бърдо, Словения, под егидата на словенското ротационно председателство, чийто основен приоритет бе разширяването на ЕС.

"Ние отново ще повторим това, че за нас е най-важно да се спазват правата на гражданите в Република Северна Македония с българско самосъзнание. За нас ще бъде много важно резултатите от преброяването, което върви в Република Северна Македония. Стигат до нас много тревожни сигнали. Отново започна разрушаването на паметни плочи. Струва ми се, че и работата на съвместната група между България и Република Северна Македония не може да се похвали кой знае с какви резултати, обещанията да се премахнат определени текстове от учебниците са доникъде", каза Илияна Йотова.

Скопие се надяваше да пробие българската блокада, но не направи никакви реални стъпки в отговор на българските изисквания.

Напротив, втвърди тона и отказа да преговаря реално. Доскоро македонските управляващи твърдяха, че проблемът е само в България, но в последните седмици стана ясно, че и други държави имат резерви към бързото разширяване, в това число Франция, която е следващият ротационен председател на ЕС.

Страните от Западните Балкани все пак ще получат "гаранция" за членство

След седмици на разногласия относно формулировката на декларацията след срещата на високо равнище между страните от ЕС и Западните Балкани, страните все пак са се споразумели да потвърдят отново гаранцията си за бъдещо членство на шестте държави от Западните Балкани, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица агенцията съобщи, че богатите северни страни като Дания, Франция и Нидерландия се опасяват от повторение на прибързаното присъединяване на Румъния и България през 2007 г. и лошо управляваната миграция на източноевропейски работници към Великобритания, която обърна много британци срещу ЕС.

Според представители на ЕС, въпреки че е постигнато съгласие, стратегията на ЕС за разширяване на Общността си на югоизток се сблъсква с пречки, дори ако официално вратата е отворена за тези, които отговарят на критериите за членство.

"Разбира се, има много проблеми, но също така не може да се каже, че вратата е затворена", посочи представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Критики към Вархели за провала по "македонския въпрос"

В същото време европейската редакция на "Политико", цитирана от "Фокус", съобщи, че служители в Европейската комисия, дипломати и европейски депутати са силно ядосани на европейския комисар по разширяването и политиката на съседство Оливер Вархели за подхода му към аспирациите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Изданието посочва, че "страната е предприела големи стъпки, за да започне преговори за членство в ЕС, като дори промени името си, за да прекрати спора с Гърция, който блокира нейния напредък от десетилетия. Заедно с Албания, Северна Македония получи зелена светлина за започване на преговори миналата година, само за да бъдат блокирани от България поради спор за езика и историята".

Критиците обвиняват Вархели, че не работи като честен посредник за разрешаване на спора и отключване на преговорите за членство.

Дипломат от ЕС каза пред "Политико", че Вархели "е направил безполезни предложения към България, които повечето държави членки вече са отхвърлили".

"Вархели също предизвика ужас по-рано тази година, когато представи идеята, че на Албания трябва да бъде разрешено да започне преговори за членство без Северна Македония", отбелязва брюкселското издание.

Скопие не спира да демонстрира оптимизъм

В навечерието на срещата македонските управляващи за пореден път демонстрираха оптимизъм. Премиерът Заев коментира, че след изборите ще има промяна на българското поведение и то още през декември.

Целта на ЕК и Скопие е да се възползват от словенското ротационнно председателство на ЕС, което силно подкрепя разширяването на ЕС.

Следващата година обаче започва френското председателство, което съвпада и с президентските избори във Франция.

Разширяването на ЕС със сигурност няма да е най-удобната тема за президента Еманюел Макрон в предизборна кампания, в която ще се изправи срещу крайнодясната Марин льо Пен.

mediapool.bg