Кламер БГ - Новини: Меркел: Цифровите ваксинационни паспорти ще бъдат налични преди лятото

Меркел: Цифровите ваксинационни паспорти ще бъдат налични преди лятото

Европа

|
Пет, 26 Фев 2021г. 13:32ч.
Меркел: Цифровите ваксинационни паспорти ще бъдат налични преди лятото

Цифровите удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус, вероятно ще бъдат налични преди лятото, заяви късно снощи германската канцлерка Ангела Меркел след първия ден от виртуална среща на лидерите от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение", каза Меркел на пресконференция. По думите й Европейската комисия ще има нужда от около три месеца, за да създаде техническата основа за подобни документи.

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Това пък съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По нейните думи държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система. Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими. Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен, поясни Фон дер Лайен.

Въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Младежите са на опашката на програмите за ваксинация, посочи френският президент. Според него това може де факто да забрани на младите да пътуват по време на летните отпуски.

Широка подкрепа

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви днес, че предложението на страната му за въвеждане на така наречените зелени паспорти е получило широка подкрепа в ЕС.

"Зад идеята за зелени паспорти се формира широк европейски фронт на подкрепа", заяви Курц. По думите му много държави, сред които Италия, Испания, Гърция, Хърватия, България, Латвия, Словакия и Португалия са подкрепили идеята.

В следващите седмици Европейската комисия ще работи по предложения за прилагането на подобен зелен паспорт, отбеляза австрийският канцлер. "Искаме възможно най-бързо да се върнем към нормалността, да заживеем отново както преди и да разполагаме с максимална свобода", каза Курц.

Австрийският канцлер предлага "зеленият паспорт", който ще важи за целия ЕС, да бъде под формата на мобилно приложение. По думите на Курц важното сега е този дигитален сертификат да бъде въведен възможно най-бързо.

Ваксините

Фон дер Лайен съобщи, че досега около осем на сто от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози. Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа. В ЕС британският щам на вируса вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в седем, добави Фон дер Лайен. По нейните думи разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст.

Председателката на Европейската комисия изрази оптимизъм, че поставената задача за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС до края на лятото ще бъде изпълнена, предаде Франс прес. Тя посочи, че се очаква голямо увеличение на доставките на ваксини от различните лаборатории, достатъчни за ваксинирането на 225 милиона европейци. Данните, разпространени от Еврокомисията показват, че се очаква до края на юни да бъдат доставени близо 600 милиона дози.

"Епидемиологичната ситуация остава сериозна и новите варианти (на коронавируса) създават допълнителни проблеми", затова е необходимо да се запазят наложените ограничения и да се положат повече усилия за ускоряване на доставката на ваксини, се казва в изявление, публикувано след края на първия ден от срещата на високо равнище на ЕС.

Трябва да се подготвим за ситуация, при която ще се наложи постоянно да се ваксинираме през идните години заради новите разновидности на вируса, заяви Меркел. Според нея е необходимо в краткосрочен план да се увеличи капацитетът за производство на ваксини – нещо, около което са се обединили всички страни.

Макрон добави, че самият той е готов да приеме да му бъде поставена ваксина на AstraZeneca, ако това му бъде предложено, когато дойде неговия ред. "Предвид последните научни проучвания, ефективността на ваксината на AstraZeneca беше доказана", посочи той. По-рано тази година Макрон предизвика смайване във Великобритания, като заяви, че разработената от AstraZeneca и Оксфордския университет ваксина е "почти неефективна" при лицата над 65-годишна възраст.

Френският президент заяви също, че AstraZeneca не е изпълнила поетите ангажименти за доставки и лидерите на ЕС оказват натиск над компанията да навакса пропуснатото. Според Макрон обаче механизмът за контрол на износа на ваксини не трябва да се използва за забрана на износа им, защото това би било контрапродуктивно.

Италианският премиер Марио Драги заяви пред лидерите на ЕС, че блокът трябва да ускори кампанията си за ваксинация и да вземе по-строги мерки срещу компаниите, които не изпълнят поетите ангажименти за доставки, предаде Ройтерс. "Трябва да действаме по-бързо, много по-бързо", подчерта Драги.

Страните от ЕС започнаха ваксинацията в края на декември, но засега са ваксинирали по-малко граждани от страни като Великобритания и Израел. Представители на Брюксел са заявявали, че бавният напредък се дължи отчасти на проблеми с доставките от ключови производители.

Представител на ЕС е съобщил на Ройтерс, че Драги е заявил на срещата, че 27-те страни от ЕС трябва да възприемат по-твърд подход спрямо компании, които не спазят поетите ангажименти. Според него може да бъде блокиран техният износ от ЕС, при това не само когато не спазят договореното, а и за известно време след това.

Бившият управител на Европейската централна банка е добавил, че Комисията трябва да се опита да закупи повече ваксини, произведени извън ЕС, след като те бъдат одобрени от европейската агенция по лекарствата.

В същото време Драги е призовал за предпазливост по отношение на плановете за изпращане на дози на трети страни. Европа изостава прекалено много с националните кампании, за да започва амбициозни програми извън границите си, смята италианския премиер.

Освен това той предлага в бъдеще да се даде приоритет на поставянето на първа доза от ваксина. В момента много европейски страни, включително Италия, следват препоръките на производителите да поставят по две дози и в резултат задържат дози.

mediapool.bg