Кламер БГ - Новини: Меркел: Споразумението на ЕС с Турция за миграцията не работи добре

Меркел: Споразумението на ЕС с Турция за миграцията не работи добре

Европа

|
Съб, 12 Ян 2019г. 08:48ч.
Меркел: Споразумението на ЕС с Турция за миграцията не работи добре

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че споразумението между Европейския съюз и Турция за овладяване на интензивния мигрантски поток не работи и критикува гръцката законова система за слабите резултати при депортацията, съобщи Ройтерс.

ЕС и Турция сключиха споразумение през 2016 г., след като над един милион бежанци и мигранти пристигнаха от Средизмено море и Африка до гръцките брегове година по-рано.

Съгласно споразумението всеки мигрант, пристигнал в Гърция от Турция и неотговарящ на условията за получаване на убежище, трябва да бъде върнат обратно, като за всеки сирийски бежанец, върнат в Турция от гръцките острови, друг такъв ще бъде приет в страна от ЕС.

"За съжаление то не работи добре", заяви Меркел в отговор на въпроси на студенти в Германското училище в Атина.

"И тъй като не работи добре, ние имаме тази пресираща ситуация на гръцките острови".

Управлението на мигранстката криза предизвика разединение в 18-членния ЕС: средиземноморските страни, които се сблъскват с наплива от пристигащи мигранти, често се чувстват безпомощни, докато по-богатите северни страни се оплакват, че хората стигат нелегално до тяхната територия, а пък страните от източния фланг отказват да приемат нови мигранти.

"Гръцката законова система е много сложна и по някакъв начин връщането на мигранти не работи", посочи още Меркел пред студентите.

"Всеки знае, че веднъж щом стигнеш до някой гръцки остров, можеш да отидеш в континенталната част, а щом стигнеш до там, можеш да отидеш някак до Германия, Швеция, Австрия или където и да е другаде, и така ние подкрепяме нелегалната миграция".

Меркел заяви, че е говорила с гръцкия премиер Алексис Ципрас за това.

"Има много иракчани, много афганистанци и много други, за които нямаме решение в споразумението. Европа трябва да се погрижи за това също", отбеляза канцлерът. "Малко е сложно, но в дългосрочен план не е приемливо някои европейски страни да казват, че този проблем не ги интересува".

mediapool.bg