Кламер БГ - Новини: Меркел, Макрон, Заев и Радев пътували в един самолет...

Меркел, Макрон, Заев и Радев пътували в един самолет...

България

|
Пет, 08 Окт 2021г. 13:00ч.
Меркел, Макрон, Заев и Радев пътували в един самолет...

Християн Мицкоски, сн. БГНЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски остро критикува македонския премиер Зоран Заев за неуспеха на Скопие да стартира преговори с ЕС, като си послужи с виц, за да опише ситуацията. В него главни герои са Заев, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, словенският премиер Янез Янша и българският президент Румен Радев.

Мицкоски, който е известен с антибългарските си послания, избра митинг в Брод, за да обясни какво мисли по въпроса за блокираната европерспектива на страната си:

"Няма да предам поздрави, ще разкажа един виц, разказан вчера сред хората, защото казват, че духът на народа, твърдостта и мъдростта се състоят в това да накараш човек да се усмихне, дори когато над съдбите ни надвиснат тежки облаци. В един самолет след срещата (на върха между ЕС и Западните Балкани в Словения – бел.ред.) били Меркел, Макрон, Радев, Янша и Заев, когато изведнъж пилотът казва: "Самолетът се развали, трябва да го напуснем“. Добре, само че в самолета имало само четири парашута. Взема парашута Макрон и казва: "Трябва да спася Франция, не трябва да свърша така“. След него Радев взема парашута и казва: "Трябва да спася България, не трябва да завършвам така“ и скача. Идва ред на Зоран Заев и той вика: "Трябва да спася страната си“. Той не казва Македония, защото му е забранено. Остават Меркел и Янша. Меркел казва на Янша: "Виж, аз съм вече на години, ще се жертвам за Германия и Словения, взимай последния парашут и се спасявай“. Янша й казал: "Има два парашута, защото Заев скочи с раницата си“.

Според Мицкоски начело със Заев "ЕС се превръща в далечна цел, а отношенията с България никога не са били по-лоши", съобщи изданието "Плусинфо.мк", цитирано от БТА.

ВМРО-ДПМНЕ не приема каквито и да е отстъпки към България и стои зад серия провокации към София. Доскоро партията на практика действаше като скачени съдове с българското ВМРО и си разменяха неуважителни и обидни коментари.

Зоран Заев и правителството му също втвърдиха тона към България и не показват, че са готови на реални стъпки, за да изпълнят изискванията на София, за да одобри преговорната рамка Скопие за членство.

На срещата на върха между ЕС и Западните Балкани по-рано тази седмица, Радев потвърди, че няма промяна в позицията на България. В същото време Заев продължава да твърди, че очаква през декември тя да е факт.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел коментира, че България би трябвало да бъде по-гъвкава по въпроса за разширяването на ЕС към Западните Балкани.

В същото време обаче форума разкри, че и някои от по-богатите страни имат резерви към бързото разширяване на ЕС. Така лидерите на ЕС пренебрегнаха призивите 2030 година да бъде посочена като целева дата за присъединяване на шестте държави от Западните Балкани.

Кадър от срещата в Словения.

ЕК, САЩ и някои страни членки обаче продължават натиска си към София. Амбицията на Скопие е да използва времето до края на годината, когато ротационен председател на ЕС е Словения. Любляна силно подкрепя Северна Македония, но в началото на следващата година начело на ЕС ще застане Франция.

Разширяването на ЕС със сигурност няма да е най-удобната тема за президента Еманюел Макрон в предизборна кампания, в която ще се изправи срещу крайнодясната Марин льо Пен.

mediapool.bg