Кламер БГ - Новини: Меркел: ЕС трябва да търси "пряк контакт" с Москва и Путин

Меркел: ЕС трябва да търси "пряк контакт" с Москва и Путин

Европа

|
Четв, 24 Юни 2021г. 15:04ч.
Меркел: ЕС трябва да търси "пряк контакт" с Москва и Путин

Ангела Меркел говори в Бундестага в четвъртък, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз има нужда от собствени формати за преговори с Русия и нейния президент Владимир Путин, трябва да се разработят единни механизми за отговор на политиката, водена от Москва, и списък с общи стратегически интереси. Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел в правителствено изявление, прочетено в Бундестага.

ЕС не бива да се задоволява само с анализ на отношенията с Москва. Дори когато общността реагира на действията на Русия, често го прави без координация между страните членки, каза тя. Само чрез "механизми за единен и общ отговор (. . .) ще се научим да противопоставяме нещо срещу хибридните атаки на Русия", посочи Меркел. "Същевременно трябва да определим дневния ред на общите стратегически интереси. Например в сферата на защитата на климата, в сферата на мира и сигурността, по въпроса за решаването на кризите в Либия и Сирия", добави канцлерката.

ЕС безспорно трябва да търси адекватен отговор на руските действия. Според мен ЕС трябва да търси пряк контакт с Русия и руския президент. Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския. Приветствам това, но ЕС трябва сам да създаде преговорни формати, заяви Меркел.

Вчера в. "Файненшъл таймс" писа, че Меркел е предложила Владимир Путин да бъде поканен на среща с лидерите на страните от ЕС. Според изданието инициативата е била подкрепена от френския президент Еманюел Макрон. Пред руската агенция ТАСС правителството на Германия не е потвърдило, нито е опровергало тази информация.

Лидерите на ЕС ще обсъдят тази вечер в Брюксел отношенията си с Русия и формата на диалога, който трябва да водят с Владимир Путин. Седмица след срещата между президентите на Русия и на САЩ в Женева Меркел и Макрон смятат, че е необходимо да се организират срещи с Владимир Путин, на които да се разискват теми от съществен интерес за ЕС, заявяват европейски източници, цитирани от АФП.

Руският президент отказва да води диалог с ЕС и предпочита двустранни срещи с подбрани събеседници, за да разцепи общността, обяснява шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

В момент, когато лидерите на ЕС може да открият пътя към възобновяване на срещите на високо равнище с Русия, украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба осъди опасното отклонение от европейската политика на санкции срещу Русия, предаде Франс прес.

Инициативите за подновяване на срещите на високо равнище ЕС-Русия, без да има напредък от страна на Москва, могат единствено да подкопаят ефективността на режима на санкции срещу режима на Владимир Путин, заяви Кулеба в Брюксел след среща с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. Това може само допълнително да разубеди Русия да не прилага Минските споразумения, приети през 2015 г. за слагане край на насилието в Източна Украйна, посочи още министърът.

Решението за замразяване на срещите на върха между ЕС и Русия беше взето през 2014 г. след офанзивата на Русия срещу Украйна. За съжаление, оттогава Русия не е показала никакво намерение да промени политиката си, било то към Украйна или към ЕС, отбеляза Кулеба.

mediapool.bg