Кламер БГ - Новини: Мелони: Италия е част от Европа и западния свят и ще остане надежден партньор на НАТО

Мелони: Италия е част от Европа и западния свят и ще остане надежден партньор на НАТО

Европа

|
Вт, 25 Окт 2022г. 16:52ч.
Мелони: Италия е част от Европа и западния свят и ще остане надежден партньор на НАТО

Сн. ЕПА/БГНЕС

Италия е "пълноценна част от Европа и западния свят“, категорично подчерта днес новата ръководителка на правителството на страната Джорджа Мелони, председателка на постфашистката евроскептична партия "Италиански братя", съобщи Франс прес.

В речта си за цялостната политика пред депутатите, които трябва да гласуват тази вечер доверие на нейното правителство, тя увери, че подходът на Рим не е "да възпрепятства и саботира европейската интеграция", а да накара машината на Общността да работи по-добре.

Очаква се Мелони да спечели гласуването, защото нейната коалиция разполага с мнозинство в парламента.

"Италия ще продължи да бъде надежден партньор на НАТО, като подкрепя Украйна", добави тя в речта си.

Първата жена премиер на Италия Джорджа Мелони обеща да преведе страната си през сегашните времена, които са едни от най-тежките от Втората световна война, както и да продължи да подкрепя Украйна в конфликта ѝ с Русия, предаде Ройтерс.

Задавайки войнствен тон в дебютната си програмна реч в парламента като премиер, Мелони заяви, че водената от нея националистическа дясна коалиция ще направи така, че гласът на Италия в Европа да се чува, и подчерта, че е категорично против расизма и дискриминацията.

Рим ще продължи да подкрепя западните санкции срещу Москва въпреки ограничаването на доставките на руски природен газ, каза Мелони в над едночасовата си реч, в която бяха засегнати множество теми.

"Да се поддадем на изнудването на Путин по отношение на енергетиката няма да реши проблема, а ще го изостри, като отвори пътя за по-нататъшни искания и изнудване", заяви тя.

Четиридесет и пет годишната Мелони, която е лидер на националистическата партия "Италиански братя", спечели парламентарните избори миналия месец като част от предизборна коалиция, включваща още формацията "Напред, Италия" на бившия министър-председател Силвио Берлускони и антиимигрантската "Лига" на Матео Салвини.

Това правителство на Италия е най-дясното от Втората световна война, а тесните в миналото отношения на Берлускони и Салвини с Москва породиха опасения относно външнополитическия му курс, отбелязва Ройтерс.

Мелони заяви, че правителството ще осигури финансова подкрепа за семействата и фирмите, които са засегнати от енергийната криза, и предупреди, че високата цена на тази помощ означава, че кабинетът може да се наложи да се откаже временно от изпълнението на някой от най-скъпоструващите си предизборни обещания.

"Обстановката, в която правителството ще работи, е много тежка, може би най-тежката от Втората световна война", каза тя и добави, че догодина икономиката може да изпадне в рецесия заради високата инфлация и сътресенията, свързани с пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна.

Мелони, която е израснала в работнически квартал на Рим, определи себе си като човек от народа, който сам се е издигнал от низините до върха, без да е част от елита и без да разчита на богати родители, и отхвърли негативните очаквания към работата на правителството си.

Мелони, чиято партия има неофашистки корени, заяви пред депутатите, че кабинетът ще се бори срещу всички прояви на дискриминация.

"Никога не съм симпатизирала на каквито и да било антидемократични режими. На никакви подобни режими, което включва и фашизма", каза тя. "По същата причина винаги съм смятала расовите (антисемитски) закони от 1938 г. за най-срамния момент в италианската история, срам, който ще тегне над нашия народ завинаги."

По въпроса за имиграцията, един от основните за привържениците ѝ, Мелони заяви, че Италия ще се опита да пресече миграционните потоци, идващи през Средиземно море от Африка, и за тази цел ще работи с африканските правителства.

По други въпроси като гражданските права и абортите Мелони заяви, че те няма да бъдат ограничавани, включително и правото на аборт. Относно мафията и престъпността новият премиер заяви, че правителството ѝ ще се бори с тях. "Ще бъдем безкомпромисни в борбата си с тумора, наречен мафия", каза тя.

След като Мелони приключи 70-минутната си реч, подкрепящите я в залата депутати станаха на крака и ръкопляскаха с възгласи "Джорджа, Джорджа".

По-късно днес новото правителство ще бъде подложено на гласуване на вот на доверие от долната камара на парламента, което Мелони вероятно ще спечели с лекота. В сряда се очаква правителството да получи вот на доверие и от горната камара на италианския парламент, Сената.

mediapool.bg