Кламер БГ - Новини: Тереза Мей плаши, че Великобритания може никога да не излезе от ЕС

Тереза Мей плаши, че Великобритания може никога да не излезе от ЕС

Европа

|
Пет, 08 Март 2019г. 16:54ч.
Тереза Мей плаши, че Великобритания може никога да не излезе от ЕС

Британската премиерка Тереза Мей заплаши противниците на договорената от нея сделка за Брекзит, че ако отново гласуват срещу нея Великобритания, може никога да не излезе от Европейския съюз (ЕС).

В реч пред свои привърженици в пристанищния град Гримзби тя обясни, че ако парламентът отново не приеме споразумението й с Брюксел, разводът с ЕС ще бъде временно или дори постоянно отложен.

"Великобритания ще бъде изправена пред продължителна несигурност и може никога да не напусне Европейски съюз, ако законодателите идната седмица гласуват срещу сделката за напускане, договорена с Брюксел. Подкрепете я и Обединеното кралство ще напусне ЕС, отхвърлете я и никой не знае какво ще се случи", каза Мей.

Подобен вариант обаче изисква организирането на нов референдум и коментарите на Мей се тълкуват по-скоро като блъф и опит за натиск в последния момент.

"Необходими е още един тласък, за да се отговори на безпокойството на депутатите", заяви Тереза Мей.

Във вторник британските депутати ще гласуват по евентуална ревизирана сделка за Брекзит. Ако те не я одобрят, на следващия ден Мей ще им зададе въпроса дали искат напускане на ЕС без сделка. Ако те отхвърлят опцията, тогава в четвъртък тя ще им предложи да подкрепят идеята за ограничено отсрочване на Брекзит, планиран за 29 март.

"Може така и да не напуснем. Единственото сигурно нещо ще е продължителна несигурност. Още месеци ще спорим за Брекзит, а вместо това бихме могли да се съсредоточим върху подобряване на нашето здравеопазване, училища и общности", предупреди Мей, цитирана от Ройтерс.

Стратегията на Мей – директни преговори с лидерите на страните членки

Тереза Мей няма да пътува до Брюксел този уикенд, както се очакваше. Вместо това тя ще търси подкрепа в директни разговори с лидерите на страните членки.

Официалната говорителка на Мей каза пред репортери, че премиерката вече е говорила с лидерите на България, Дания и Португалия.

В разговорите си "тя подчертава, че е в интерес и на двете страни да се стигне до споразумение", каза говорителката.

Европейците обаче вече на няколко пъти изключиха предоговарянето на споразумението, договорено през ноември с Мей.

В навечерието на второто решаващо гласуване на споразумението за Брекзит във вторник премиерката иска гаранции за предпазния механизъм по границата с британската провинция Северна Ирландия, за да убеди съмняващите се депутати да подкрепят споразумението.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли и главният прокурор Джефри Кокс - главният преговарящ на Мей с ЕС, също не заминаха за Брюксел днес, предаде ДПА, цитирайки медийни съобщения.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира дали се предвиждат някакви разговори на високо равнище в близките дни, като добави само, че "продължават техническите разговори".

В началото на тази седмица Кокс имаше подробни и изчерпателни разговори в Брюксел в опит да се съгласува нов текст в споразумението по въпроса за ирландския предпазен механизъм, но те завършиха без успех. Екипът на ЕС не прие британските предложения и помоли Кокс да се върне в петък с нови, но това явно не е станало.

Кой носи вината?

Ако преговорите се провалят и Великобритания напусне ЕС без споразумение, историята ще обвини Брюксел, каза британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от ДПА.

"Искрено казано, мисля, че ако (се разделим) по такъв горчив начин, бъдещите поколения ще кажат, че ЕС е постъпил погрешно", каза той в интервю за Би Би Си само три седмици преди 29 март - датата, определена от Лондон за напускане на ЕС. Той изрази надежда да не се стигне до такъв хаотичен Брекзит.

А премиерът на Република Ирландия Лио Варадкар каза пред репортери в Дъблин днес, че Брекзит е проблем, създаден от Великобритания, и именно тя трябва да прави отстъпки, а не Евросъюзът.

"Мисля, че вече направихме много компромиси и не е ясно какво предлага сега британското правителство на ЕС и на Ирландия, щом те искат от нас да направим още компромиси", посочи той, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че е необходима промяна на подхода от страна на британското правителство, което трябва да разбере, че това е създаден от тях проблем. Това, което вече е договорено, самото то е компромис. Те не успяха да осигурят неговата ратификация и въпросът сега трябва да бъде какво те желаят да ни предложат", подчерта Варадкар.

"Ние бяхме и оставаме съгласни да прилагаме предпазния механизъм само за Северна Ирландия, ако те искат да се върнем към това. (Този механизъм) изобщо не е предвиден да бъде капан, който да държи цяла Великобритания в митническия съюз", посочи ирландският премиер.

Лейбъристите с резерви за нов референдум

Същевременно стана ясно, че опозиционната Лейбъристка партия няма да подкрепи какъв да е нов референдум за Брекзит, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Индипендънт".

Източници, близки до партийното ръководство, казаха, че лейбъристите препоръчват нов референдум само ако той е по въпроса за "ощетяващата сделка за Брекзит на торите". Но те няма да подкрепят нов референдум за Брекзит, ако Великобритания напусне при условията, които лейбъристи подкрепят.

mediapool.bg