Кламер БГ - Новини: Международната организация по миграция поиска хуманитарни коридори в Ирак

Международната организация по миграция поиска хуманитарни коридори в Ирак

Свят

|
Пет, 27 Юни 2014г. 16:46ч.
Международната организация по миграция поиска хуманитарни коридори в Ирак

Международната организация по миграция отправи призив за създаване на хуманитарни коридори, за да достигне до десетки хиляди иракчани, избягали от боевете в северната част на страната, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

"Защо достъпът е толкова труден? Заради липсата на сигурност и преградите по пътищата. Стотици пътни прегради пречат да се достигне до хората и пречат на хората да достигнат до пунктовете за раздаване на помощи", заяви на пресконференция Кристиан Бертиом, говорителка на Международната организация по миграция.

"Международната организация по миграция, заедно с УНИЦЕФ и Световната програма на ООН по прехраната имаха възможност да раздадат помощи на около 10 хиляди души този месец, но това е капка в морето на фона на десетките хиляди хора, които избягаха от боевете в Мосул, Тал Афар, Тикрит и на южния път на Багдад", заяви Манди Александер, координаторка на спешната помощ на Международната организация по миграцията в Багдад.

Единственият начин властите да отговорят на нуждите на бежанците е да създадат хуманитарни коридори, смятат хуманитарните работници, цитирани от Бертиом.

Тя добави, че Международната организация по миграция иска освен това училищата, болниците и джамиите да бъдат обявени за "неутрални и сигурни места", за да може бежанците да се подслоняват в тях.

Международната организация по миграция има персонал от 250 души в Ирак, включително местни жители. Тя е идентифицирала 240 хиляди души в 240 населени места, които се нуждаят от помощ, след като са били принудени да напуснат родните си места.

mediapool.bg