Кламер БГ - Новини: Медицинските сестри във Великобритания излизат на безпрецедентна стачка

Медицинските сестри във Великобритания излизат на безпрецедентна стачка

Европа

|
Пет, 25 Ноем 2022г. 12:03ч.
Медицинските сестри във Великобритания излизат на безпрецедентна стачка

Медицинските сестри във Великобритания излизат на безпрецедентна стачка

Медицинските сестри във Великобритания ще стачкуват от 15 до 20 декември с искания за по-високи заплати, съобщават британските медии. Решението е безпрецедентно в 106-годишната история на синдикалното движение на медицинските сестри в Обединеното кралство.

На медицинските сестри "им писна от ниските заплати, писна им да не могат да дават на пациентите грижите, които те заслужават", заяви генералната секретарка на синдиката Пат Кълън при обявяването на стачката.

Според данните от 2010 г. досега реалният доход на медицинските сестри във Великобритания е намалял с 20 процента.

Британският министър на здравеопазването Стив Баркли заяви в петък, че е готов да води разговори с профсъюза на медицинските сестри, но подчерта предимствата на споразумението за увеличение на заплатите, предложено от правителството през юли, предаде Ройтерс.

В отговор на съобщения, че медицинските сестри подготвят най-голямата стачка, организирана някога от представители на тази професия, Баркли подчерта, че, съгласно обявено по-рано предложение за увеличение на заплатите с най-малко 1400 британски лири (1695 долара), новоназначена медицинска сестра би получавала повече от 31 000 британски лири годишно.

"Националната здравна служба има изпитани в практиката планове за свеждане до минимум на смущенията и гарантиране на непрекъснатост в работата на службите за спешна помощ, но стачните действия неминуемо ще повлияят на обслужването", написа той в "Туитър".

mediapool.bg