Кламер БГ - Новини: Мая Манолова и "Отровното трио" с протестна акция "Леглата не лекуват сами" (галерия)

Мая Манолова и "Отровното трио" с протестна акция "Леглата не лекуват сами" (галерия)

България

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 15:10ч.
Мая Манолова и "Отровното трио" с протестна акция "Леглата не лекуват сами" (галерия)

С походни легла, престилки, закачени на закачалка и телефон даващ свободно, но без отговор "Отровното трио" и инициативата на бившия омбудсман Мая Манолова протестираха пред Министерския съвет срещу провала на правителството в отговора на епидемията.

Според Мая Манолова правителството на Бойко Борисов е оставило хората сами да се оправят в Covid кризата - сами да си търсят линейка, апарат за обдишване, средства за PCR тест, кръвна плазма.

"Правителството и Борисов свириха отбой. Бойко даде отбой и дезертира от първата линия на битката с Covid кризатаq като оставиха там лекарите и медицинските сестри да се оправят сами", каза още тя. По думите й кабинетът е прехвърлил отговорността на щабовете по места, а мерките, които предприема са много закъснели.

"Настояваме за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, който има нужда от тях. Настояваме за повишаване на цената на клиничната пътека за COVID-19, за достатъчно стимули за общопрактикуващите лекари и за лекарите-специалисти. Не само обещания, а реални пари за тези, които се борят за живота и здравето на българите. Настояваме електронната система – електронна рецепта, електронно досие, електронни болнични най-накрая да станат факт, след като бяха обещава преди 8 месеца. Настояваме държавни служители да бъдат командировани в регионалните здравни инспекции, за да има проследяване и карантиниране на тези, които са били контактни на заразени лица", каза Манолова. Тя настоя в битката с пандемията да се включат и частните болници, както и държавата да осигури достатъчен финансов ресурс за социален патронаж на възрастните хора, които са под карантина.

Пред Министерския съвет дойдоха и контрапротестиращи, които освиркаха Манолова и я обявиха за провален политик, част от тройната коалиция.

Според проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" управляващите са заслепени и единствената им цел е властта на всяка цена. По думите му именно заради това правителството постоянно отпуска пари в опит да се задържи на власт.

"Дават 80 млн. лева. Надяваме се поне половината от тях да не е открадната, но забравят, че това е една система, която беше унищожена през последните 10 години – здравеопазване, здравна каса, всичко това беше погребано. А щяхме да строим детска болница само за едни 100 млн. лева. От вчера имаме 80 млн. лева за повишени заплати", коментира той.

За утре пък е насрочен протест пред Министерството на здравеопазването на партия АБВ, на който ще участва и специалистът по детски инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров – основен критик на линията на държавата в борбата срещу коронавируса.

Протестът е срещу "неадекватните мерки и решения, които се налагат от управляващите във връзка с пандемията от Covid-19", съобщиха от партията.

АБВ настоява за "спазване на реалните рестрикции, които са в полза на борбата с пандемията, а не за вадене на политически дивиденти и всяване на паника".

mediapool.bg