Кламер БГ - Новини: "Махнете я": Видеозапис показва как Тръмп говори със спонсори за уволнението на посланичката в Киев

"Махнете я": Видеозапис показва как Тръмп говори със спонсори за уволнението на посланичката в Киев

Свят

|
Нед, 26 Ян 2020г. 19:20ч.
"Махнете я": Видеозапис показва как Тръмп говори със спонсори за уволнението на посланичката в Киев

Президентът Доналд Тръмп е наредил през 2018 г. да бъде уволнена американската посланичка в Украйна Мари Йованович, става ясно от видеозапис, направен по време на обяд на американския президент с група спонсори във Вашингтон. На записа се чува гласът на Тръмп: "Отървете се от нея!"

Йовчанович, която бе отзована от поста през май 2019 г., неотдавна свидетелства пред Камарата на представителите по делото за импийчмънта на Тръмп.

Демократическата партия иска импийчмънт на Тръмп за това, че е прекратил гласуваната военна помощ за Украйна, опитвайки се да застави президента Володимир Зеленски да започне разследване срещу политическия съперник на Тръмп – демократа Джо Байдън и сина му Хънтър. Тръмп твърди, че разследването срещу него е "лов на вещици".

Видеозаписът, разпространен сега от американски медии, е от 30 април 2018 г. и е направен с мобилния телефон на Игор Фруман – американски бизнесмен и бивш партньор на бившия личен адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани. Записът бе предаден в Сената от адвоката на друг американски бизнесмен -Лев Парнас, още един участник в скандала, който е присъствал на обяда.

Трмъп твърди, че не познава Парнас, който също е работил за Джулиани.

Бизнесменът, който е спонсор на Републиканската партия, казва, че е ходил в Украйна да притиска властите там от името на президента и на Джулиани, предаде Би Би Си.

И Фруман, и Парнас, от миналата година са с повдигнати обвинения за незаконно финансиране на предизборни кампании на американски политици, включително и някои направени с цел да се повлияе на американската политика спрямо Украйна.

На записа се чува как по време на обяда Парнас казва, че американската посланичка в Украйна е "най-големият проблем там".

Без да назовава името на Йованович, Парнас казва: "Тя основно ходи наоколо и казва на всички: "Почакайте, ще му обявят импийчмънт, само чакайте".

Малко след това се чува как Тръмп казва: "Отървете се от нея. Махнете я утре. Не ми пука. Махнете я утре. Махнете я. ОК? Направете го."

Явно към онзи момент президентът не е познавал посланичката лично, тъй като пита за името й.

Мари Йованович, която е с 33-годишен стаж в Държавния департамент на САЩ, бе отзована от посланическия пост в Киев през май 2019 г. по причини, които и до днес са неясни.

По време на показанията си, дадени под клетва, тя заяви пред Конгреса, че усилията й за борба с корупцията са вбесили влиятелни украинци, които са искали нейното отстраняване.

Заяви също, че е била поразена от това, че нейните противници са успели да намерят подкрепа и съюзници в администрацията на Тръмп, включително личния му адвокат Руди Джулиани.

Нейни поддръжници казват, че тя е била грубо атакувана от консервативни медии в САЩ, поддържащи Тръмп.

По време на показанията си в делото по импийчмънта Йованович определи като неистина обвиненията за нелоялното й отношение към Тръмп.

Самият Тръмп я нападна за това, че тя не е искала да окачи негов портрет в американското посолство в Киев.

"Тя каза лоши неща за мен, тя не ме защити, а и аз имам право да сменям посланици", заяви Тръмп пред Фокс нюз.

Междувременно в Сената започна представянето на аргументите в негова защита в процеса по отстраняването му от власт.

"В следващите няколко дни планираме да представим доказателства, наистина неоспорими, че президентът не е извършил нищо нередно", заяви личният му адвокат Джей Секулоу.

Защитниците на Тръмп остро критикуваха демократите и заявиха, че те искат да унищожат демократичния изборен процес. Според демократите пък, началото на представянето на републиканците е подчертало нуждата от свидетели по процес.

"Първото, което ме смути в днешното представяне беше, че те не атакуват основата архитектура на схемата. Те не протестират това, че президентът е ходатайствал чужда страна да се намеси в нашите избори, да му помогне да измами", заяви Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите и водещ обвинител на демократите.

Изслушването на аргументите на защитата продължава в понеделник.

Сенатът е под контрола на републиканците, които разполагат с 53 от общо 100 места, а за отстраняване на президента е необходимо мнозинство от две трети от сенаторите. Сенатори републиканци вече заявиха, че защитата вече е разбила аргументите на демократите.

До президентските избори обаче остават по-малко от 300 дни, така че дебатите същевременно са и битка за спечелване на общественото мнение, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg