Кламер БГ - Новини: Ердоган и Макрон ще разубеждават Тръмп за Ерусалим

Ердоган и Макрон ще разубеждават Тръмп за Ерусалим

Свят

|
Съб, 09 Дек 2017г. 20:45ч.
Ердоган и Макрон ще разубеждават Тръмп за Ерусалим

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря в събота по телефона с френския си колега Еманюел Макрон за решението на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел.

Двамата се договорили със съвместни усилия да се опитат да убедят САЩ да променят решението си.

По-рано турският президент е разговарял по тази тема с президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Казахстан Нурсултан Назарбаев и на Ливан Мишел Аун.

Очаква се руският президент Владимир Путин също да обсъди с Ердоган темата за Ерусалим по време на посещението си в Турция на 11 декември. По-рано двамата изразиха по телефона безпокойството си от този акт на Вашингтон.

"Съдбата на Ерусалим не може да бъде оставена на окупаторска държава, която узурпира палестински земи от 1967 г. без да зачита закон и моралност", коментира турският президент, допълвайки, че "Ерусалим за нас е (като) зеницата на окото".

По-рано в събота стана ясно, че палестинският лидер Махмуд Абас отказва да приеме вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс, който пристига в Израел и палестинските територии през втората половина на декември.

"Няма да има среща с американския вицепрезидент в Палестина", заяви Мажди ал Халиди, дипломатически съветник на Абас, цитиран от АФП.

Обявеното в сряда от американския президент Доналд Тръмп решение да обяви Ерусалим за столица на Израел предизвика в палестинските територии демонстрации и кървави сблъсъци с израелските сили, припомня агенцията.

"С решението си за Ерусалим Съединените щати пресякоха всички червени линии", подчерта съветникът на Абас.

В четвъртък Белият дом оцени като "контрапродуктивно" евентуално анулиране на срещата, предвидена с Пенс на Западния бряг, палестинска територия окупирана от израелската армия от 50 години.

Представител на партията на президента Абас заяви по-рано пред АФП, че "американският вицепрезидент не е добре дошъл в Палестина". "Президентът Абас няма да го приеме поради решението (за Ерусалим)", заяви Джибрил Раджуб.

mediapool.bg