Кламер БГ - Новини: Западът бойкотира бизнес конференция в Рияд заради убийството на Кашоги

Западът бойкотира бизнес конференция в Рияд заради убийството на Кашоги

Свят

|
Вт, 23 Окт 2018г. 10:48ч.
Западът бойкотира бизнес конференция в Рияд заради убийството на Кашоги

Водещи мениджъри и високопоставени представители от ЕС и САЩ отмениха участието си в икономическа конференция в Саудитска Арабия заради изчезването и убийството на журналиста-дисидент Джамал Кашоги, съобщи АП.

Рияд е домакин на започващата във вторник- 23 октомври, конференция "Инициатива за инвестиции в бъдещето" (Future Investment Initiative - FII), с която кралството се надяваше да подобри имиджа си на световната сцена.

Форумът беше наречен от много медиии "Давос в пустинята", но смъртта на журналиста Джамал Кашоги накара редица западни лидери и ръководители на международни фирми да бойкотират проявата, която е важна за престолонаследника, се казва в статия на Франс прес.

След като преди седмица се очакваше на форума да има над 150 лектори, в събота организаторите скъсиха списъка до 120 души.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и френският министър на икономиката Брюно льо Мер обявиха, че няма да пътуват до Рияд. Същото заявиха, че ще направят и австралийските лидери.

Водещи медии като Блумбърг, Си Ен Ен и в. "Файненшъл таймс" също отказаха да изпратят представители на форума.

През 2017 г., когато бе първото издание на форума, младият престолонаследник Мохамед бин Салман, наречен Ем Би Ес (MBS), бе приветстван като визионер, който съблазнява инвеститорите, говорейки за роботи и представяйки футуристични планове за авангарден мегалополис, наречен НЕОМ.

За мнозина това издание позволи да Саудитска Арабия да бъде видяна през призма, която е различна от представата за крайно консервативна монархия с икономика, зависеща от петрола.

Тазгодишното издание обаче беше помрачено от международното възмущение срещу саудитската власт, която е готова да заглуши всеки дисидентски глас, какъвто е случаят с Джамал Кашоги, който много пъти е писал срещу престолонаследника.

"Тежка криза"

След като първо твърдо отрекоха да са замесени в изчезването на журналиста, забелязан за последен път на 2 октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, саудитските власти в крайна сметка признаха, че той е бил убит в дипломатическа мисия в резултат на "сбиване".Заради незадоволителното обяснение в крайна сметка Рияд призна, че Кашоги е убит, без да изпада в подробности. Тялото на журналиста все още не е намерено.

Според Eurasia Group, компания, специализирана в консултациите по пазарните рискове, престолонаследникътМохамед бин Салман е изпаднал в "тежка криза на връзките с обществеността".

"Ръководителите на Uber и на JP Morgan са пресметнали, че свързването им в момента с името на Ем Би Ес крие опасност да им струва по-скъпо от загубата на възможността да завладеят парче от саудитската икономика", посочва Майкъл Стивънс, експерт в Кралския обединен институт за изследвания в отбраната.

За някои западни компании обаче залогът е прекалено голям, за да си позволят да пренебрегнат този форум, макар да не планират да пратят най-високопоставените си представители на него.

Така например инвестиционните банки HSBC et Crеdit Suisse ще бъдат представени, макар че техните шефове анулираха пътуването си, посочва „Блумбърг нюз“.

Китайските и руските компании пък не планират да бойкотират конференцията според един от организаторите й.

Мащабен западен бойкот на форума би могъл да увеличи рисковете от политическа нестабилност в Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, и да нанесе нов удар на преките чуждестранни инвестиции, които и без това през миналата година достигнаха 14-годишен минимум според данни на ООН.

"Въпреки говоренето за реформите преките чуждестранни инвестиции в Саудитска Арабия продължават да са на ниско равнище, а скандалът (Кашоги) само ще засили несигурността на инвеститорите", подчерта анализаторската компания Capital Economics.

"Стига"

От месеци наред престолонаследникът, на когото кралят Салман на практика е делегирал управлението на текущите дела на кралството, изглежда засилва репресирането на всеки признак на опозиция. Арестувани бяха бизнесмени, активисти, борещи се за правата на жените и духовници с висок сан.

Предизвиквайки опасения сред инвеститорите, Рияд реши да оглави скъпоструваща военна коалиция в Йемен срещу тамошните бунтовници. И пак Саудитска Арабия настоя пред съюзниците от Залива да наложат ембарго на съседен Катар.

Като анулират участието си викономическия форум, "големите компании казват на Ем Би Ес "стига" авантюризъм, нестабилност и несигурност", обяснява Чинция Бианко, анализатор за Близкия изток от компанията Gulf State Analytics.

Само че тяхното отсъствие на конференцията крие опасността да предизвика "непоправими щети" на търговските им интереси в Саудитска Арабия, предупреждава Ганем Нусейбе, основател на консултантската група Cornerstone Global Associates с централа в Лондон, който застана на страната на саудитските власти в аферата "Кашоги".

През миналата седмица саудитски бизнесмени призоваха в социалните мрежи страните от Залива и съюзниците на Рияд да бойкотират компаниите, които са анулирали участието си в"Инициатива за инвестиции в бъдещето".

Само че такава опасност от бойкот изглежда не влияе на решимостта на компаниите да се разграничат от Саудитска Арабия.

"Да се правим, сякаш нищо не е станало? Не и в близко бъдеще", заяви Грегъри Гоуз, специалист по Саудитска Арабия в Университета Ей енд Ем в Тексас.

Предстои да видим как отсъствието на редица изпълнителни директори и високопоставени представители на форума ще се отрази на дълготрайните бизнес отношения със Саудитска Арабия.

АП публикува списък на изпълнителните директори и официални представители, отказали се, от участие в конференцията в Рияд към 22 октомври:

министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин;

главният изпълнителен директор на Джей Пи Морган Чейз (JPMorgan Chase) Джейми Даймон;

главният изпълнителен директор на БлекРок (BlackRock) Лари Финк;

главният изпълнителен директор на МастърКард (MasterCard) Aджай Банга;

главният изпълнителен директор на Ейч Ес Би Ес (HSBC) Джон Флинт;

главният изпълнителен директор на Стандард чартърд (Standard Chartered) Уилям Уинтърс;

главният изпълнителен директор на Лондонската фондова борса Дейвид Шуимър;

председателят на надзорния съвет на Форд (Ford) Бил Форд;

главният изпълнителен директор на промишления конгломерат Сименс (Siemens), Джо Кайзер, според Франс прес;

главният изпълнителен директор на Юбер (Uber) Дара Хосровшахи;

собственикът на вестник "Лос Анджелис таймс" Патрик Хуан-Синсян;

журналистът от "Ню Йорк таймс" Андрю Рос Соркин;

главният изпълнителен директор на Гугъл клауд (Google Cloud) Даян Грийн;

бившият главен изпълнителен директор на АОЛ (AOL) Стив Кейс

управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард;

основателят на Върджин груп (Virgin Group) Ричард Брансън;

главният изпълнителен директор на Трайв глобъл (Thrive Global) Ариана Хъфингтън;

президентът на Световната банка Джим Йон Ким;

министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер;

министърът на финансите на Холандия Вопке Хукстра;

министърът на международната търговия на Великобритания Лиъм Фокс.

Медиите, които се оттеглиха като партньори за отразяването на конференцията:

"Ню Йорк таймс";

"Файненшъл таймс";

Си Ен Ен;

Блумбърг (Bloomberg);

Други организации, които също са прекъснали връзки със Саудитска Арабия заради случая Кашоги са "Гловър парк груп" (Glover Park Group), "Харбър груп" (Harbour Group), лобистки фирми от Вашингтон, които вече не представляват Саудитска Арабия.

Институтът за Близкия изток, който е вашингтонски мозъчен тръст, обяви, че няма да приема дарения от Саудитска Арабия.

mediapool.bg