Кламер БГ - Новини: Масларова осъди държавата заради коментари на прокуратурата и ГЕРБ

Масларова осъди държавата заради коментари на прокуратурата и ГЕРБ

България

|
Четв, 31 Ян 2019г. 13:02ч.
Масларова осъди държавата заради коментари на прокуратурата и ГЕРБ

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди България пред Европейски съд по правата на човека заради коментари, направени от говорителя на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и депутата от ГЕРБ Пламен Нунев. Заради тях държавата трябва да плати на Масларова 5000 евро за нарушаване на презумпцията за невиновност и 3000 евро разходи по делото.

Нарушението е направено от прокурор Стилиана Кожухарова и от депутата от ГЕРБ Пламен Нунев, който тогава е заместник-председател на парламентарната комисия за разследване на разходите на кабинета "Станишев".

Държавата ще плаща заради следното изказване на Пламен Нунев:

"Там ние (парламентарната комисия) сме фиксирали и служебните нарушения, които са извършени от бившата министърка Емилия Масларова. Знаем, че има образувано наказателно производство за присвояване на държавни пари в размер на около 11 млн. лв. Изводът, който може да се направи, е, че този случай е един типичен пример на корупционно поведение чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки от висш представител на изпълнителната власт, от министъра", казва Нунев в интервю за седмичника "Политика" .

Според съда в Страсбург този коментар представлява грубо нарушение на презумпцията за невиновност.

Съдът смята същото и за коментарите на говорителя на главния прокурор Стилиана Кожухарова, направени на пресконференция в деня, в който Масларова се отказва от имунитета си през ноември 2009 година. Магистратите в Страсбург казват, че прокурорската е отишла отвъд представянето на информация за обществото, защото с коментарите си е индикирала, че Масларова е била отговорна за злоупотребите с публични средства, които са отишли във фирми на нейни приятели.

Съдът отхвърля претенциите на Масларова към изказването на премиера Бойко Борисов пред вестник "24 часа", който казва, че в нейния случай "всичко е ясно".

Емилия Масларова бе обвинена през ноември 2009 година за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Заедно с нея са подсъдими са собственикът на фирмата, извършила ремонта, Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев, бившият заместник-социален министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на министерството Иван Пенев и Росен Стефанов, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

През 2017 година Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото заради "алогичните и абсурдни" твърдения в обвинителния акт на прокуратурата. На този фон съдиите признават, че срещу нея са събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били допуснатите от държавното обвинение тежки грешки.

Две години преди това Софийския градски съд (СГС) оправда всички подсъдими, а в мотивите към присъдата бе записано, че нито една от експертизите не казва колко точно пари са били изхарчени за ремонта. Според апелативните съдии СГС е използвал пороците на обвинителния акт, за да оправдае подсъдимите, вместо да го върне на прокуратурата.

Софийският апелативен съд заяви, че обвинителният акт в случая не отговаря на стандартите за какъвто и да е юридически акт, тъй като е "неясен, непълен, неразбираем, противоречив и концептуално невъзможен". Това го прави напълно негоден, за да има произнесена каквато и да е присъда.

През януари 2019 година делото срещу Емилия Масларова все още се намира в прокуратурата, която би трябвало да го разследва. Бившият социален министър от кабинета "Станишев" вече има основание да получи сериозно обезщетение и като жертва на бавно правосъдие.

mediapool.bg