Кламер БГ - Новини: Маските ще са пожелателни в първите дни на април заради законов луфт

Маските ще са пожелателни в първите дни на април заради законов луфт

България

|
Вт, 29 Март 2022г. 14:30ч.
Маските ще са пожелателни в първите дни на април заради законов луфт

Маските ще са пожелателни в първите дни на април заради законов луфт

След изтичането на извънредната епидемична обстановка на 31 март носенето на маски на закрити обществени места ще остане пожелателно за около седмица заради законодателна празнота. Причината е, че с изтичането на извънредната обстановка, отпадат и всички действащи противоепидемични мерки, най-сериозната от която е носенето на маски на закрито. А дотогава все още няма да бъдат окончателно гласувани предлаганите от управляващите промени в Закона за здравето, с които се регламентира въвеждането на противоепидемични мерки на национално и местно ниво след отпадането на извънредната обстановка. Това стана ясно във вторник при първото четене на законовите промени в парламентарната здравна комисия. Председателят на комисията д-р Антон Тонев ("Продължаваме промяната") обясни, че поправките ще влязат в сила със задна дата от 1 април, но реално се очаква те да бъдат гласувани по-късно – вероятно през първата седмица на април.

Промените получиха зелена светлина в парламентарната здравна комисия, но срещнаха също критики и забележки. Очаква се да бъдат внесени и допълнителни предложения между първото и второто четене, което също ще забави процедурата. Още повече, че депутати поискаха най-малко 7 дни срок за предложения между двете четения.

На въпрос на Хасан Адемов (ДПС) как ще се запълни законодателната празнота и каква координация е създадена с изпълнителната власт, Тонев отговори, че промените ще влязат в сила със задна дата от 1 април. "Нямаме информация, че извънредната обстановка ще бъде удължена от МС и затова внасяме законопроект", каза той по повод координацията с кабинета.

Депутатът от БСП Георги Михайлов коментира, че не е толкова важно точно от коя дата ще влязат в сила променте: дали от 5 или от 10 април.

Депутатът от ГЕРБ Асен Балтов каза, че е било работа на Министерския съвет да предложи цялостно решение, което депутатите да гласуват: "Трябва да вземат отношение, а не законодателната власт да е виновна за всичко и върху нас да се излее негодуванието на гилдията". Колегата му Костадин Ангелов каза, че партията ще се въздържи от подкрепа за законопроекта.

Силви Кирилов ("Има такъв народ") каза че на първо четене ще подкрепят поправките, но имат и забележки. "Против сме широките правомощия, които този законопроект дава на здравния министър без критерии и срокове да въвежда противоепидемични мерки. Подкрепяме лекарите да продължат да получават допълнително материално стимулиране", заяви той.

От "Възраждане" традиционно бяха против когато става въпрос за въвеждане на мерки

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев също имаше забележки към законовите промени, а именно, че се допуска отново изключение касата да сключва договори с болници, които не отговарят на изискванията в случай на повишена заболеваемост от заразни заболявания. Така утре може да й се наложи да сключи допълнителни договори за лечение на болни от грип, за което няма предвидени средства в бюджета й.

Какво предвиждат промените?

С предлаганите законови поправки се запазва възможността министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да въвежда със заповед противоепидемични мерки на територията на страната или на отделна област за определен период от време. Отделно, мерки на регионално ниво могат да се въвеждат и със заповед на директора на местната здравна инспекция (РЗИ).

Противоепидемичните мерки, обаче, не могат да включват забрана за влизане в страната и ограничение на придвижването на територията на страната, нито спиране на работа на обекти с обществено предназначение.

Така налаганите мерки ще се свеждат до изискване за носене на маски на обществени места, спазване на дистанция, редовна дезинфекция, провеждане на имунизационни кампании и подобни. При необходимост към пристигащите в страната ще могат да се налагат определени изисквания, а именно да представят сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване.

Три месеца след отмяна на извънредната обстановка медиците на първа линия ще продължат да получават допълнителни средства от държавата.

mediapool.bg