Кламер БГ - Новини: Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят!

Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят!

България

|
Пон, 20 Апр 2020г. 17:32ч.
Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят!

"Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят!"

Това е един от последните постове в социалните мрежи на Милен Цветков - един от малкото талантливи и независими журналисти в България, който загуби живота си в жестока катастрофа навръх Великден.

Загубата предизвика хиляди реакции на признателност за работата на журналиста, най-вече от неговите зрители, но също от много негови близки, приятели и колеги, които не можеха да повярват и приемат трагедията.

Междувременно, стартира дарителска кампания в подкрепа на децата на журналиста - момче на 8 години и момиче на 24 години.

"Добър човек, смело питащ и любознателен" – в този дух бяха множество коментари на граждани, покрусени от новината.

"Загубата на Милен Цветков е и загуба за българската журналистика. Той ще бъде запомнен като непримирима личност с характер, който правеше и журналистика с характер, близка до зрителите и неподвластна на интересите на силните на деня. В професионалния си път Милен Цветков демонстрираше критичен подход, защитаваше позициите си и гражданския интерес, независимо от трудностите", заявява президентът Румен Радев по повод смъртта на журналиста.

"После пак кажете, че няма незаменими хора... Миленски. Незаменим. Мъжкарят на думите и делата в нашия екип. Сбогом, момче!", написа Нери Терзиева, в чийто екип в БНТ Цветков работи дълго време.

Трогателно послание отправи и бившият български посланик в Москва Илиян Василев, който сподели, че е работил с Цветков в последния негов ТВ проект - предаването "Алтернативата" по ТВ+.

"Благодаря ти, Милене за това, че бяхме заедно като екип от съмишленици в едно изключително трудно време. Ще разкажем за него в предаването във вторник. Ще пуснем утре и всичките му последни предавания. За идеите, за страстта с която изпълняваше дълга си към зрителите. Не вярвам, че ще разберем истината, за това как в празен град, с нищожно движение, наркозависим със скъпа кола, което автоматично го прави пласьор, известен на полицията, ще се вреже с огромна скорост - вижте на снимката откъде и "случайно" ще убие Милен. Да, точно така, Милен е убит!!! Призовавам всички разследващи журналисти, да се включат в разбулването на тази история, защото прекалено много станаха клошарите и наркозависимите, които убиват "случайно" и обслужващите медии веднага покриват новините с дебел слой пресконференции на прокуратурата или милиционери. Няма да скрия, че ме предупредиха от властта, че сме на мушка. Не искам да спекулирам по-нататък, само обръщам внимание", написа Василев.

"Много хора с възрастта, с децата, с грижата и отговорността за други, развиват склонност към компромис, притихват, престават да рискуват, вграждат се в средата, загубват посоката и рядко се ангажират с каузи, в които не виждат печелившия път. С времето компромисите стават все по-големи и по-големи. И неусетно стават "бивши" хора. Милен прие да работи в проекта "Алтернативата" заради каузата, заради нуждата от друго мнение, във време, в което е изключителна рядкост журналисти да задават трудни въпроси за властта, камо ли да се усъмни в единствено правилния възглед на Щаба или на правителството. И това е мисия, дълг, отговорност, която стои преди всякакви житейски целесъобразности. Ще ни липсва. Не вярвам в глупавата мантра, че няма незаменими хора. Има, защото такива като Милен са рядкост. Стърчащи хора. Бог да го прости!", споделя Илиян Василев.

Конституционният съдия проф. Атанас Семов също отправи силно послание за трагедията:

"Mилeн Цвeтĸoв зaгинa oт тoвa, ĸoeтo нaй-cилнo нeнaвиждaшe: бeзнaĸaзaния пpoизвoл! Зapaди пaмeттa мy cмe длъжни дa гo ĸaжeм яcнo: в Бългapия нямa влacт, ĸoятo peaлнo дa ce бopи cpeщy paзпpocтpaнeниeтo и yпoтpeбaтa нa нapĸoтици! Πpoдaвaт ce ĸpaй вcяĸo yчилищe ce, в xиляди зaвeдeния, нa знaйни зa мнoзинa явĸи – и нe, ниĸoй нe пpecлeдвa yбийцитe… Mилeн Цвeтĸoв бeшe MHOГO CИЛEH ЖУPHAЛИCT! HEΠPИMИPИM, HEΠOKOPEH, HEУДOБEH! HECTAHДAPTEH! HEУMOPEH!

C мнoгo cилeн интeлeĸт, блecтящи жypнaлиcтичecĸи peaĸции, c бъpзa миcъл, динaмичeн, зeмeн и глoбaлнo миcлeщ. Cвaляxa нeгoви пpeдaвaния, гoнexa гo, бягaxa oт нeгo – нaĸpaя гo нacтигнa eдин нeдъгaв млaд cимвoл нa вceoбщoтo бeзнaĸaзaнo бeзoбpaзиe…", написа във Фейсбук Семов.

Младият колега в "Часът на Милен Цветков" Даниел Петканов пък написа:

"Той не обичаше демагогията, празнословието - нещо, в което аз съм се шлифовал. Милен обичаше прямотата, упоритостта, старанието и се опитваше да научи всички около него в редакцията на тези качества. Аз се борих срещу това вътрешно, защото бях свикнал да се нося по течението и всичко да се случва спонтанно, без подготовка и старание. ГРЕШАХ, но го разбрах след много години", пише Петканов.

Преди няколко месеца в интервю за Петканов Милен Цветков споделя, че не се страхува от смъртта, стига да е безболезнена. "Всички ужасно много се страхуват от смъртта и годините, които се трупат. Не се страхувам от смъртта, стига да е безболезнена. Въпреки че, разсъждавайки върху някои случаи и неща, които съм чел, и в най-ужасяващите моменти имаш приток на адреналин в организма, който сам се обезболява. При всички положения не ми се умира между някакви ламарини", споделя Милен Цветков пред интервю за Петканов, цитирано от в. "Марица".

ТВ водещият и партиен лидер Слави Трифонов заяви, че Милен Цветков е трябвало да му гостува в предаването по ТВ "7/8" тази вечер, на 20 април.

"Милен беше различен, беше обективен, беше човек, който живо се интересуваше "Какво става?", и най-важното - беше свободен. С Милен имахме уговорката да ми гостува във "Вечерното шоу на Слави Трифонов" в понеделник вечер. Тоест днес. Поканих го да говорим за свободата на словото, особено в тази извънредна ситуация. Със сигурност щяхме да говорим и за последния пост на Милен в инстаграм, който гласи: "Маските са за да мълчите, а не за да ви пазят". Светъл път, Милене! Имахме нужда от теб! Ще ни липсваш", написа Трифонов.

Сред множеството коментари имаше и негативни реакции срещу лицемерното отношение на част от медиите, от които Милен Цветков беше неколкократно прогонван в миналото заради независимостта си.

"Журналистът Милен беше "убиван" няколко пъти. Имаше си и поръчители. И го сваляха от екран. Тогава нямаше жалейки от фейсбук-множество. Последното му журналистическо убийство беше помнено три дни в мрежата. И после "журналистът Милен Цветков" беше позабравен, а настояване за негов медиен живот нямаше. Тръшкане каква медийна загуба е това нямаше от колегията. Сега гледам всякакви (няма да ги нарека негови колеги) служители на Нова телевизия му благодарят за уроците. Виждам, че и доста отговорни фактори от други медии "не могат да повярват". Колко от тях му предложиха работа се чудя, докато беше още съвсем жив, но убит журналистически", коментира журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова.

53-годишният Цветков бе едно от емблематичните лица на българския тв екран. С остри и неудобни въпроси, както и с шеговити ситуации в ефир, най-популярното му предаване "Часът на Милен Цветков" бе едно от най-гледаните и запомнящите се.

Кариерата му преминава между БНТ и Нова Телевизия, където многократно се връща.

Започва като репортер на предаването "Ку-ку". По-късно става водещ на "По света и у нас". През 1995 г. напуска националната телевизия , за да се завърне обратно през 1997 г. в предаването "Отзвук". Няколко месеца по-късно отново е водещ на "По света и у нас".

През 2000 г. става водещ на предаването "Здравей, България". През 2003 г. е свален от екран, но след това става водещ на "60 минути с Милен Цветков", за кратко води и новините в "Календар". През 2005 г. стартира ново предаване "Часът на Милен Цветков", което продължава до 2009 г. През януари 2010 г. е освободен и като водещ на "Здравей, България", където работи известно време, и напуска Нова телевизия за пореден път. Създава сайта zanachalo.com.

Завръща се в БНТ през есента на 2010 г. където води предаването "Екип 5", но проектът не продължава дълго. През март 2011 г. на екран е върнато предаването му "Часът на Милен Цветков" в Нова тв. През август 2014 г. шоуто се мести от следобедния пояс късно вечерта.

Четири години по-късно предаването отново е свалено от ефир и Цветков напуска телевизията. В края на последния сезон на "Часът на Милен Цветков" телевизията реши да не излъчва предаване, в което трябваше да се обсъжда фалшивата новина за гръцкия остров на премиера Бойко Борисов. Същата вечер телевизията пусна запис на старо предаване, след което от медията отрекоха това да е форма на цензура.

През май 2019 г. Милен се пробва в ново амплоа на водещ на предизборното студио на "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение"), което бе излъчвано във Фейсбук.

Съвсем наскоро той започна нов проект, стана водещ съвместно с Генка Шикерова в новото предаване "Алтернативата" по ТВ1.

mediapool.bg