Кламер БГ - Новини: Маските на закрито в София отново стават задължителни

Маските на закрито в София отново стават задължителни

България

|
Вт, 02 Авг 2022г. 10:58ч.
Маските на закрито в София отново стават задължителни

Маските на закрито в София отново стават задължителни

В град София от четвъртък се въвежда носене на предпазни маски в закрити обществени места и се ограничават свижданията в болниците, се посочва в заповед на РЗИ-София.

Временните противоепидемични мерки ще в сила до 30 дни, като изключение се допуска за деца до 6 години.

Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, включително лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Всички работодатели и органи по назначаване да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения. Трябва да се осигури редовнo проветряване и дезинфекция, да не се допускат до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други), както и да се направи инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете. На работните места трябва да се създаде на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1.5 м., а при невъзможност – носене на защитна маска за лице.

От РЗИ препоръчват при възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване да създават възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или установят работно време с променливи граници или работа на смени, в т.ч. ограничаване на несъществени контакти на работните места.

В заповедта се казва още, че се ограничават свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване Covid-19. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки за спазване на физическа дистанция 1.5 м. и носене на защитна маска за лице.

mediapool.bg