Кламер БГ - Новини: Два протеста в подкрепа на демокрацията и правителството в София

Два протеста в подкрепа на демокрацията и правителството в София

България

|
Пон, 20 Юни 2022г. 21:34ч.
Два протеста в подкрепа на демокрацията и правителството в София

Два протеста в подкрепа на демокрацията и правителството в София

"Марш за европейска България - в защита на парламентаризма и демокрацията" и граждански протест в подкрепа на правителството се проведоха в понеделник вечерта в София.

Първото събитие бе организирано от инициативата "Правосъдие за всеки" и започна в 18 часа на площада пред президентството, а половин час по-късно започна граждански протест в подкрепа на правителството, като двете събития се обединиха около 20 часа пред Народното събрание и при множеството излезе премиерът Кирил Петков.

“Толкова много интелигентни хора, които са решили, че България трябва да бъде по-различна и да има нормална България, без задкулисие. Като дойда тук виждам защо си заслужават всичките усилия, които правим”, обърна се Петков с мегафон към хората. Той изрази надежда, че ще има депутати, които в последния момент ще продкрепят правителството на предстоящия вот на недоверие и допълни, че разговорите в тази посока продължават.

"Това, което в момента се борим е да имаме 121 депутата, които сами могат да взимат решенията за България. Ние се опитваме да им кажем, че клетвата им е към България, а не към тези, които са ги привлекли в политиката“, каза Петков.

Петков коментира, че независимо какво ще стане с вота на недоверие, хората са гарантът, че “нашата любима родина няма да отиде в неяснота”. Той изрази увереност че протестите тази седмица, ще протекат мирно и допълни, че вътрешният министър Бойко Рашков е гарантирал за това. Самият Рашков, който също дойде на протеста, предупреди лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да се въздържа от провокативни изказвания като това, че ни подготвят за гражданска война. "Изказванията, като тоева на лидера на "Възраждане“ Костадин Костадинов за гражданска война са крайно нежелателни, защото те пораждат сигурността на цялата страна. Това не може да бъде цел на една истинска партия. Той трябва да се въздържа“, посочи Рашков. Ако Костадинов продължи с провокациите, ще му бъде издаден предупредителен протокол по Закона за МВР.

Протестите в понеделник вечерта тръгнаха от президентството, за да напомнят на Румен Радев, че това са същите хора, излезли на площада преди две години, когато Радев бе атакуван от прокуратурата.

При хората пред президентството дойде бившият вече председател на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната"), който миналата седмица бе отстранен от поста в резултат на обединението между напусналата управлението партия "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Именно това събитие отключи новата протестна вълна, която започна на 16 юни и продължава тази седмица, когато предстои да се гледа внесеният от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Пред журналисти той на протеста Минчев коментира, че очаква дебатът за вота на недоверие да бъде ожесточен и продължителен, но може и да не мине.

На площада пред президентството дойдоха и министри от кабинета, както и политици от трите формации, които стоят зад правителството на малцинството – ПП, БСП и Демократична България.

"Ние сме тук в защита на институцията парламент. Някои се опитват да проформатират мнозинства, да изтеглят депутати. И този някой не се намира в парламента, тъй като този, който предизвика кризата, не е нито народен представител, нито министър“, заяви един от организаторите на шествието Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки“.

От инициативата "Правосъдие за всеки" смятат, че, ако се стигне до нови избори, ще се сложи край на съдебната реформа, ще бъде запазен сегашният състав на ВСС поради липса на парламент и главният прокурор Иван Гешев ще запази поста си.

Здравният министър Асена Сербезова, която също се яви на протеста на "Правосъдие за всеки", коментира, че е "един нормален човек, който в момента тества съдебната система" и припомни за повдигнатите й обвинения заради изразено експертно мнение в качеството й на председател на Фармацевтичния съюз.

Същевременно в понеделник вечерта пред Министерския съвет се събраха други двайсетина души, които поискаха оставката на правителството и скандирха: "Киро, позор, оставка и затвор". Изявата им премина мирно и без да затруднява движението.

През тази седмица, когато са дебатите и гласуването от парламента на вота на недоверие към правителството, в София се планират серия протести "за" и "против" политиката на кабинета.

За вторник пред парламента е насрочен митинг на партия "Възраждане" с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

По-рано МВР съобщи, че в полицията са получени множество сигнали за опити за ескалация по време на предстоящите тази седмица протести и затова е разпоредена проверка.

mediapool.bg