Кламер БГ - Новини: Марокански шпионин може да е в основата на “Катаргейт“

Марокански шпионин може да е в основата на “Катаргейт“

България

|
Нед, 25 Дек 2022г. 18:46ч.
Марокански шпионин може да е в основата на “Катаргейт“

Марокански шпионин може да е в основата на “Катаргейт“

Агент на мароканските тайни служби, идентифициран като Мохамед Белахрех, се оказа един от основните участници в корупционния скандал, който разтърси Европейския парламент през последните седмици. Това съобщават италианският ежедневник "La Repubblica" и белгийският"Le Soir", цитирани от БГНЕС.

Белахрех се оказва в центъра на сложна мрежа, която се простира от Катар и Мароко до Италия, Полша и Белгия. Той е заподозрян, че през последните години е корумпирал членове на ЕП.

Според италианската преса Белахрех е една от връзките между бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери с мароканската тайна служба DGED. Панцери в момента е в ареста по обвинение в корупция в рамките на разследването за купуване на влияние в Европейския парламент.

В папка с марокански дипломатически телеграми, изтекли от хакер през 2014 и 2015 г., Панцери е описан като "близък приятел" на Мароко, "влиятелен съюзник", който е "способен да се бори с нарастващата активност на нашите врагове в Европейския парламент", съобщава "Политико".

Разследващите проверяват колко близък приятел е бил Панцери на Мароко. В белгийското искане за екстрадиция на съпругата и дъщерята на Панцери се споменават "подаръци" от Абдерахим Атмун, посланик на Мароко във Варшава.

В продължение на няколко години Панцери е споделял председателството на съвместната парламентарна комисия ЕС-Мароко с Атмун, опитен дипломат, който се стреми да прокарва интересите на Мароко в Брюксел.

Има подозрения, че Атмун е получавал заповеди от Белахрех, който е "опасен човек", твърди пред "Le Soir" служител, запознат с разследването. Съобщава се, че именно под ръководството на Белахрех Панцери е направил връзката си с мароканската тайна служба DGED, след като не е успял да бъде преизбран в парламента през 2019 г.

Белахрех може да се окаже и ключът към разплитането на една от загадкитена катарския скандал – откъде идват парите. В белгийското искане за екстрадиция, видяно от "Политико", се споменава загадъчен персонаж, свързан с кредитна карта, дадена на роднините на Панцери, известен като "гигантът". Появяват се спекулации дали Белахрех може да е този гигант.

Белахрех не е новак в европейските шпионски среди - медиите съобщават, че през последното десетилетие той е бил замесен в няколко шпионски скандала.

Според испанския ежедневник "El Confidencial", мъжът от Рабат за първи път привлича вниманието на властите във връзка с предполагаемо проникване в испански джамии, което през 2013 г. води до депортирането на мароканския директор на ислямска организация в Каталуния.

Твърди се, че Белахрех е отговарял за управлението на агенти в джамиите по нареждане на DGED, докато съпругата му е била заподозряна за пране на пари през туристическа агенция, базирана в Испания. Според "El Mundo" мрежата е била разбита през 2015 г.

Не след дълго Белахрех отново се появява, но вече във Франция, където играе водеща роля в дело за корупция на летище Орли в Париж.

Според разследване, публикувано във в. "Libération", мароканският агент, идентифициран по това време като Мохамед Б., се предполага, че е получил от френски граничен служител 200 поверителни досиета на заподозрени в тероризъм във Франция.

Съобщава се, че френските власти не са повдигнали обвинения срещу Белахрех, който изчезнал, когато мрежата му била разбита. Според френски служител, запознат с разследването, по това време Белахрех е сътрудничил на Франция, като е предоставял разузнавателна информация по въпроси, свързани с борбата с тероризма.

Агентите на мароканските тайни служби може да действат като доставчици на разузнавателна информация за европейските агенции, но същевременно координират операции за оказване на влияние в същите страни, заявиха пред "Политико" двама души, запознати с координацията на разузнавателните служби. По тази причина европейските държави понякога си затварят очите за някои техни практики, стига това да остане ненатрапчиво.

В рамките на разследването "Катаргейт" бе арестувана заместник-председателката на ЕП Ева Кайли (Гърция). В нейното обкръжение властите откриха близо 1.5 милиона евро в брой.

mediapool.bg