Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": Под 1% разлика между ГЕРБ и ИТН

"Маркет линкс": Под 1% разлика между ГЕРБ и ИТН

България

|
Пон, 05 Юли 2021г. 09:14ч.
"Маркет линкс": Под 1% разлика между ГЕРБ и ИТН

Слави Трифонов и Бойко Борисов

Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 19.7% от гласовете, а “Има такъв народ“ – 18.8%.

Това показват данните от съвместното проучване, финансирано и реализирано от bTV и “Маркет линкс“ сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

По думите на социолога Добромир Живков при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария ИТН да бъде първа политическа сила.

“През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос“, коментира социологът пред бТВ.

Третото и четвъртото място са съответно за БСП и "Демократична България“ – 16.9% и 12.5%. Петото за ДПС с 9.5% подкрепа, а шестото за “Изправи се! Мутри вън!“ с 5.4% подкрепа.

“При “Демократична България“ има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен, ще предопредели и третото място“, обясни Добромир Живков.

Патриотичните партии обаче не успяват да минат 4-процентната бариера според данните на "Маркет линкс". Социологът обаче уточни, че резултатът може да бъде и

малко по-различен.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Социологът предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват на предстоящия вот.

По думите на Живков е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване относно избирателната активност.

Общественото доверие в служебното правителство е високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.

От “Маркет линкс“ са проучили и нагласите относно санкциите “Магнитски“ и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% - не, а 26% не знаят.

Според 39% от българите санкциите са намеса във вътрешните работи на страната, а 37% са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят.

mediapool.bg