Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": ГЕРБ води убедително, Петков-Василев вземат 11%

"Маркет линкс": ГЕРБ води убедително, Петков-Василев вземат 11%

България

|
Четв, 23 Септ 2021г. 10:55ч.
"Маркет линкс": ГЕРБ води убедително, Петков-Василев вземат 11%

Изборите "2 в 1" за президент и парламент ще стимулират избирателната активност на 14 ноември. Това се казва в социологическото проучване, финансирано съвместно от бТВ и "Маркет Линкс".

Общо 77% от анкетираните отговарят, че ще гласуват, а едва 14%, че не смятат да упражнят вота си. Само 9 процента от запитаните се колебаят.

Първата позиция убедително е за коалицията ГЕРБ-СДС, която събира 22.5% от гласовете. След това битката за второто място е изключително оспорвана.

БСП получава 14.5%, "Има такъв народ" е с 13.5%, а "Демократична България" е на четвърта позиция с 11.9%.

Коалицията около бившите министри Кирил Петков и Асен Василев събира около 11% подкрепа.

Според проучването, тя черпи своя ресурс от повечето политическите сили, с изключение на ДПС, както и от негласували на последните избори.

За ДПС биха гласували 9.8% от анкетираните. Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" е загубила част от подкрепата си и е в рисковата зона около 4%. Под 4-процентовата бариера за влизане в парламента остават крайните националисти от "Възраждане".

Ако тази прогноза се сбъдне, то партиите на протеста ще успеят да съберат около 40% при условие, че ИБГНИ прескочи бариерата. Това означава, че съставяне на правителство без ГЕРБ, БСП и ДПС продължава да бъде невъзможно.

Проучването е проведено сред 1076 души над 18 г. в страната в периода 14-20 септември 2021 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

mediapool.bg