Кламер БГ - Новини: Мария Капон: Хората е добре да избират не само просещи на евромилостиня, а и тези, които привличат бизнеса

Мария Капон: Хората е добре да избират не само просещи на евромилостиня, а и тези, които привличат бизнеса

България

|
Вт, 22 Септ 2015г. 12:31ч.
Мария Капон: Хората е добре да избират не само просещи на евромилостиня, а и тези, които привличат бизнеса

Дни преди старта на предизборната кампания върховният съд отмени решението на ЦИК номерацията в бюлетината на местните избори да се определя на централно, а не на местно ниво. ЕНП бе първата, която обжалва това решение и тогава вие коментирахте, че то устройва ГЕРБ и ДПС. Смятате ли, че тези партии все пак ще ползват други "служебни" предимства в предстоящата кампания?

Предимството на тези и още няколко партии е, че масово се явяват самостоятелно и имат изгода от единен номер и единна агитация. Към тях в почти същата степен бих добавила Атака, БСП и АБВ.

Колкото до предимствата, най-големи са те при ГЕРБ – всяка публична инвестиция, строеж или програма, за които ние сме платили като данъкоплатци, се превръща в ПР на властта. Общо взето с нашите пари се случва тяхната кампания, но това не е новина. Правено е в по-ненатрапчив вид и от предишни правителства.

Очакват се избори с предизвестен финал – тоест, затвърждаване на контрола на ГЕРБ и ДПС в местната власт. Какви са шансовете на останалите партии и особено на по-малките, които не са представени в парламента?

Време е да спрем да мислим в категории, че някоя партия контролира местната власт или част от нея, а да мислим за постановка, в която местната власт обслужва гражданите.

Финалът го дават избирателите. Гражданите са тези, които определят дали им е писнало от някой местен властник или не. Предизвестените избори са тъжна новина за демокрацията. Такива имаше по комунистическо време. Тук хората избират личност, която да управлява общия дом, в който живеят. Няма големи и малки партии, въпреки натиска на властта. Има достойни и недостойни за целта кандидати.

Очаквате ли истински битки в тези избори, при положение, че интересът на общините е да се домогнат максимално до благоволението на правителството заради еврофондовете, които са единствените инвестиции в много райони на страната?

Хората е добре да посягат не просто към такива, които умеят добре да просят евромилостиня, а и към тези, които знаят да привличат инвестиции. Всяка община има предимства и недостатъци. Нужна е реалистична оценка на географското положение, икономическия потенциал, на пазара на труда, на мрежата от социални услуги и този пакет да се предложи на бизнеса, който иска да спечели и да отваря работни места.

Най-отвратителната форма на натиск е да даваш достъп само на „наши“ общини, а другите да бъдат наказвани за свободната воля на хората. Това е финансова диктатура.

На тези местни избори Единна народна партия участва в различни местни коалиции, но коалиция "Десните", на която бяхте съосновател миналото лято, пропуска тези избори. Това ли е краят на "Десните" и каква е мотивацията на ЕНП да участва в местния вот?

ЕНП се регистрира самостоятелно и участва самостоятелно в десетки общини на страната, а на места сме в коалиции. Десните бяха създадени за парламентарния вот и може би ще продължим работата за национални избори. При местни избори е прагматично и честно да бъде отчетен локалния интерес на структурите, а не да се налагат изкуствени ограничения от София. Видяхте какви скандали има при Реформаторите по тази причина. Кому е нужно това?

Кои са най-важните общини за ЕНП в тези избори?

Няма маловажни общини. Проблемът на всеки човек е най-важен за него, за семейството му. Така е и с общините. Не ги делим.

Какво е решението ви за другите големи градове – София, Пловдив, Бургас – кои кандидат-кметове ще подкрепите?

За София нямаме кандидат и тепърва ще решим кого да подкрепим, но със сигурност ще е в дясно от центъра.

Във Велико Търново имаме един изключителен специалист като Стефан Михайлов, който е издигнат за кандидат за кмет от „Движение Царевград за Велико Търново“, и доказал своята компетентност и безупречна почтеност на всяка една позиция, която е заемал и в Общинския съвет и в данъчна администрация.За Пловдив участваме в коалиция „Кауза Пловдив“ с приятели от времената на ОДС, доказали се десни хора като Георги Тютюков, имаме районни кметове и общинска листа. За Благоевград сме в коалиция „Заедно за Благоевград“, водач на листата е един от учредителите на Единна народна партия и председател на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков, а в листата е член на изпълнителния ни съвет и едно от знаковите ни лица, многоуважавания учител в Благоевград Марияна Митова. Имаме още много интересни коалиции като „Единни за Сливен“, „Пряка Демокрация“ в Трявна, „Да за Димитровград“...

Прави впечатление, че на предишните избори за кмет на Варна вашата партия издигна Чавдар Трифонов заедно с други десни формации. Сега обаче ЕНП подкрепя инициативния комитет на Данаил Папазов. ЕНП винаги е претендирала, че отстоява десни ценности и политики, а Папазов беше транспортен министър в кабинета "Орешарски", запомнен с "модела КОЙ".

Господин Трифонов бе издигнат тогава от Инициативен комитет с ясен профил, а ние застанахме зад гражданската му кандидатура. Във времето вижданията и поведението му евоюлираха до частен кандидат на ДСБ, независимо кой се присламчва към този добре известен на варненци факт. Преценихме, че равнопоставената и ясна гражданска физиономия на този кандидат е загубена за сметка на партийната.

Данаил Папазов в София е известен като министър, но в министерството дори опонентите му от дясно признават, че е успешен министър. Самият той безпартиен ни предложи една изключително обоснована, конкретна и дясна по същността си програма за управление. Затова го подкрепиха и колегите от други десни партии. Във Варна, а мисля че това е по-важно от клишетата, в които живеем, е известен като прагматик и изключително успешен директор на пристанището, което по негово време бележи сериозен ръст на товарооборота. Работил е с 4 правителства и очевидно всички го ценят. Такова бе и становището на местната ни организация.

На града е необходим такъв кмет, за са спре пропадането на Варна.

Единна народна партия участва само в истински битки, никога не в наредени. Искаме да имаме кмет на Варна, а не патерица на ГЕРБ.

Както става ясно, вие ще водите две кампании, тъй като ще агитирате и за националния референдум като застъпник на отговора "Да" за въвеждането на електронното гласуване. Какви ще основните ви послания и смятате ли, че тази кампания ще успее да получи достатъчно голяма публичност и хората да разберат за какво всъщност гласуват?

Ние от Единна народна партия със сигурност ще агитираме с ясното съзнание, че това е утрешният ден. Никой не може да спре свободната воля на хората и модерната комуникация. Кой смяташе само преди 10 години, че електронни издания като Вашето ще имат по-голям тираж от вестниците?

mediapool.bg