Кламер БГ - Новини: Мария Белова влезе на мястото на Танева в парламента

Мария Белова влезе на мястото на Танева в парламента

България

|
Четв, 16 Май 2019г. 12:09ч.
Мария Белова влезе на мястото на Танева в парламента

Мария Щерева Белова положи клетва като народен представител от партия ГЕРБ на мястото

на Десислава Танева, която бе избрана от парламента за министър на земеделието, храните и горите.

39-годишната Белова е от 21–ви избирателен район Сливен. Има юридическо образование и по професия е адвокат. Експерт е в управлението и разработването на европейски проекти, според информация на сайта на ГЕРБ.

Мария Белова беше депутат в 43-тото Народно събрание от ГЕРБ. Не е била активна от парламентарната трибуна.

Името й беше намесено в скандала от 2017 г. свързан с договорите за аренда и наем на ниви. Причината беше злоупотреба от арендатори с договори за земя, без под тях да са се разписали истинските собственици.

Тогава омбудсманът Мая Манолова съобщи, че проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, с която отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. Премахването му е станало чрез промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ползването на земеделските земи, с които се правят промени в Закона за арендата. Поправките са приети единодушно от депутати в 43-тото Народно събрание в последния им работен ден – 26 януари 2017 г. Вносител на поправката е Мария Белова от Сливен. Мотивът ѝ е, че преди да заверят даден договор, нотариусите са задължени да проверят в кадастралната Карта на възстановената собственост и в Имотния регистър дали лицето действително е собственик на парцела. Затова, според нея, няма нужда тази скица отново да се носи и при регистрирането на договора в Агенцията по вписванията. "Ако има измама, то е възможно тя да се случва чрез някои недобросъвестни нотариуси", коментира тогава Белова.

mediapool.bg