Кламер БГ - Новини: Марешки е обвинен за изнудване на седем аптекари

Марешки е обвинен за изнудване на седем аптекари

България

|
Четв, 13 Юли 2017г. 09:17ч.
Марешки е обвинен за изнудване на седем аптекари

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е обвинен за изнудване на собствениците на общо седем аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София, съобщиха от прокурорското антикорупционно звено в четвъртък.

Според обвинението той е извършил престъпленията заедно с настоящите си депутати Пламен Христов и Кръстина Таскова. Заради това неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите и на тримата, а те дадоха съгласието си да бъдат разследвани.

Държавното обвинение твърди, че Марешки е изнудвал конкурентните аптекари от есента на 2012 г. до края на 2015 г., като е целял основно две неща – даму бъдат прехвърлени дялове от бизнеса им или да ги принуди да зареждат лекарства от неговия склад.

В противен случай лидерът на "Вол"я ги е заплашвал с кампанийни проверки на негови близки служители в Изпълнителната агенция по лекарствата, както и с откриване на негови аптеки в близост до конкурентните, за да им подбива цените и така да предизвика фалита им.

От прокуратурата уточняват ощя, че Марешки е изнудвал сам конкурентите си в четири от случаите – във Варна, Добрич и Плевен. В други два в София е бил подпомаган от Пламен Христов, а при последния случай в София и Видин са действали тримата заедно. На Марешки е определена най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

mediapool.bg