Кламер БГ - Новини: Манолова ще съди държавата в Страсбург заради подслушването на протестиращи

Манолова ще съди държавата в Страсбург заради подслушването на протестиращи

България

|
Пет, 17 Септ 2021г. 15:51ч.
Манолова ще съди държавата в Страсбург заради подслушването на протестиращи

Снимка: БГНЕС

Мая Манолова ще поиска от прокуратурата повече информация за хората, които са били подслушвани по време на миналогодишните антиправителствени протести. Ако такава й бъде отказана и не се намери начин за водене на дело у нас, такова ще бъде заведено пред Европейския съд по правата на човека, закани се Манолова.

През тази седмица се разбра, че временната парламентарна комисия за полйцейското насилиев е установила имената на 130 подслушвани. Броят на следените е значително по-голям – 934, но останалите имена не се знаят.

Тази информация обаче се оказа класифицирана и депутатите не успяха да намерят начин за вдигане на грифа "Секретно": Няколко дни по-късно списъкът с подслушваните се появи в интернет. Сред тях са самата Манолова, депутати от ИБГНИ като например Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, но и е обикновени протестиращи.

Според Манолова държавата може да бъде съдена на две основания – първо, че е допуснала тези близо 1000 души да бъдат следени и второ – защото досега не е намерен законов начин тези хора да проверят дали са следени и съответно – да се защитят.

Тя даде пример с това, че имената са станали известни само на депутати, които имат допуск до класифицирана информация, но не и на самите следени. Манолова коментира, че те формално са били подслушвани законно – с разрешение на съда, но в случая става дума за брутално посегателство срещу правата им.

Хората са следени в рамките на дело за държавен преврат, образувано в спецпрокуратурата. Досега у нас такова разследване не е водено. Едва година след образуването от прокуратурата признаха, че то съществува, но се оправдаха, че целта била да се разследва бизнесменът Васил Божков, а не да се подслушват протестиращите граждани.

mediapool.bg