Кламер БГ - Новини: Манолова иска касиране на вота с "14 класьора доказателства" за нарушения

Манолова иска касиране на вота с "14 класьора доказателства" за нарушения

България

|
Пон, 11 Ноем 2019г. 18:21ч.
Манолова иска касиране на вота с "14 класьора доказателства" за нарушения

Неуспелият кандидат за кмет на София Мая Манолова внесе в Общинската избирателна комисия жалба за касиране на резултатите от изборите в столицата.

"Внасяме 14 класьора с доказателствен материал. Подаваме жалбата заради справедливостта, заради огромната манипулация. Подаваме ги, за да се види, че не може повече така - че настояваме да бъдат разобличени всички манипулации. А дали има кой да накаже изборната машина на ГЕРБ – предстои да видим", каза тя.

Касиране на вота може да има, ако бъдат доказани нарушения, които може да са променили резултата, затова и Манолова представя класьорите, в които според нея има доказателства за тежки нарушения.

"Предприели сме каквото е трябвало, за да разобличим фалшификациите и злоупотребите с гласовете на гражданите и да призовем институциите и партиите да застанат зад честността на изборите", каза още тя.

Манолова вече започна петиция за оспорване на резултата от изборите в София и за промени в изборните правила, сред които и въвеждането на машинно и електронно гласуване.

Решението на Манолова да поиска касиране на изборите в София беше коментирано и от премиера Бойко Борисов. "Щом Мая Манолова иска касиране на изборите, аз тогава искам на президентските, но мандатът на Радев почти изтече", каза той.

От БСП също обявиха, че трима техни кандидати за районни кметове подават жалби срещу решението на Общинската избирателна комисия - София. Обжалва се изборът на кметове на районите "Искър", "Люлин" и "Красна поляна". Кандидатът на левицата за кмет на район "Искър" Борис Цветков внесе и декларация в Министерския съвет, Столичния общински съвет и МВР за нарушения и договаряне на подкрепа от страна на конкурента му за кметското място в район "Искър" Ивайло Цеков (ГЕРБ).

mediapool.bg