Кламер БГ - Новини: Мангановата мина край Варна остава без ток заради просрочени сметки

Мангановата мина край Варна остава без ток заради просрочени сметки

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 15:27ч.
Мангановата мина край Варна остава без ток заради просрочени сметки

Предупреждение, че в понеделник ще останат без ток общежития и апартаменти на концесионера на мангановата мина край Оброчище – "Евроманган", е отправило в петък електроразпределителното предприятия в Североизточна България "Енерго-Про". Ако дружеството не предприеме действия по уреждане на дълга си, на следващия ден – 9 юли, ще бъде спряно за 4 часа електрозахранването в самата мина, а ако и след това не последва нищо, всички обекти на концесионера няма да имат ток.

До тази крайна мярка се стига по искане на търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд България", който е бил до 1 май доставчик на електроенергия за "Евроманган". Той поема осигуряването на ток за мангановата мина, след като миналата година тя отново е заплашена да остане без електрозахранване заради дълг към тогавашния си доставчик "Енерго-Про". Концесионерът обаче се издължава и става клиент на "ЧЕЗ Трейд България". Задлъжнява и към него, поради което се иска от електроразпределителното дружество на "Енерго-Про" са спре снабдяването. Какви са дълговете към ЧЕЗ не се съобщава. Междувременно от 1 май 2019 г., когато "Евроманган" няма доставчик и отива на такъв от последна инстанция, какъвто е "Енерго-Про" за региона и не може да откаже захранване, но цените са много по-високи, концесионерът е успял да натрупа други над 164 хил. лв. дълг към "Енерго-Про". И това е до 17 юни.

Доставчикът за Североизточна България посочва, че неплащането на консумираната електроенергия създава сериозен финансов дисбаланс в електроенергийната система и затруднява изпълнението на оперативната дейност на засегнатите компании. Усилията да се намери оптимално решение на възникналия казус са безуспешни. Изпращани са неколкократно

писма до изпълнителния директор на "Евроманган" за съществуващия проблем с натрупаните задължения на миннодобивното дружество, посочва се в съобщението.

За предстоящото прекъсване на електрозахранването са уведомени Комисията за енергийно и водно регулиране, Министерството на енергетиката, Областна администрация Добрич и ДАНС. Уведомително писмо е изпратено и до Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ клон Добрич, с оглед предприемане на необходимите действия за осигуряване на безопасността в мина Оброчище.

Това е поредният дълг на дружеството, което е собственост на регистрираното в Кипър "Пойнтър Трейдинг Лимитид", представлявано от британския поданик със статут на постоянно пребиваващ в България Уелингс. Пред февруари 2019 г. от енергийното министерство обявиха, че прекратяват концесията му, защото не си плаща дължимите такси в бюджета от 130 хил. лв. "Евроманган" обаче бе длъжен да поддържа за своя сметка рудника в предексплоатационно състояние с необходимия водоотлив и вентилация.

Към момента не е ясно какво се случва в мината, която през от 2017 г. е в постоянни гладни стачки заради неплатени заплати на работниците, провокирали на свой ред редица проверки от Главна инспекция по труда, енергийното ведомство и дори прокуратурата, която преди година поиска от съда в Добрич да наложи глоба от 5 хил. лв. на управителя на "Евроманган" Дейвид Уелингс за това, че не е започнал производство по несъстоятелност на представляваното от него дружество, което е потънало в задължения.

mediapool.bg