Кламер БГ - Новини: Манафорт обвинен, че е обсъждал с руснаци "мирен план за Украйна"

Манафорт обвинен, че е обсъждал с руснаци "мирен план за Украйна"

Свят

|
Ср, 09 Ян 2019г. 14:08ч.
Манафорт обвинен, че е обсъждал с руснаци "мирен план за Украйна"

Бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп за президентските избори Пол Манафорт е обменял през 2016 г. данни от социологически проучвания и обсъждал "мирен план за Украйна" с руснак, за когото се твърди, че има връзки с руското разузнаване. Това става ясно от публикувани в сряда съдебни документи, предаде Франс прес.

Специалният прокурор Робърт Мълър, натоварен със задачата да установи дали е имало съглашателство между руски представители и предизборния щаб на Тръмп, обвини на 7 декември Манафорт, че е излъгал федералната полиция ФБР, въпреки споразумението да сътрудничи на разследването. Прокурорът го обвини, че е излъгал за контактите си със свой бивш съдружник, руснака Константин Килимник, за когото САЩ подозират, че има връзки с руското разузнаване.

В документите, внесени в защита на техния клиент, адвокатите на 69-годишния Манафорт твърдят, че той не може да си спомни всички разговори, които е водил през 2016 година.

"Същият аргумент важи и за твърдението, според което Манафорт е излъгал за обмена на информация с Килимник за социологически проучвания, свързани с кандидат-президентската кампания през 2016 г.", казва защитата.

Килимник, който по данни на следствието е ръководил киевския офис на компанията на Манафорт, е заподозрян във връзки с руското разузнаване и лобиране за интересите на Москва в САЩ.

Връзките на Килимник с Манафорт свидетелстват за потенциален контакт между поне един от представителите на щаба на Тръмп с Кремъл, отбелязва Си Ен Ен.

От документите става ясно, че Килиминик и Манафорт са се виждали в Мадрид. Срещата се е състояла през февруари 2017 г., след избирането на Тръмп за президент, уточни във вторник Джейсън Малоуни, представител на Манафорт, след изтичането на информацията по медиите.

По-рано Килимник съобщи пред "Вашингтон пост", че по време на предизборната кампания е поддържал близки контакти с Манафорт и се срещал с него в САЩ през май и август 2016 г., тоест броени месеци преди президентските избори.

Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен заяви, че през януари 2017 г., по време на среща в нюйоркски хотел с един украински депутат и с Феликс Сатър, отдавнашен делови партньор на Тръмп, са му предоставили мирен план за Украйна, който устройва Русия. Това предложение е разглеждано като възможност за снемане на американските санкции срещу Русия, което е основна външнополитическа цел на Кремъл. През 2017 г. Манафорт заяви пред "Вашингтон пост", че "не е играл никаква роля" в този епизод.

Към момента, когато се съгласява да оглави предизборната кампания на Трмъп без заплащане, Манафорт е имал много дългове. В електронни писма, изпращани от него до Килимник по време на кампанията, Манафорт е твърдял, че се надява да използва положението си, за да "получи всичко". Той също така е молил Килиминик да предложи частни брифинги за хода на кампанията в САЩ на руския бизнесмен Олег Дерипаска, който има тесни връзки с руския президент Владимир Путин и на когото дължал пари. Прессекретарят на Дерипаска каза, че никога не са му предлагани подобни брифинги и такива никога са се състояли.

През септември 2018 г. Манафорт се съгласи да сътрудничи на специалния прокурор Мълър по делото за възможна руска намеса в американските избори. На 7 декември обаче Мълър обяви, че Манафорт е нарушил условията на споразумението, давайки пред ФБР лъжливи показания за своите отношения с представители от администрацията на Тръмп и контактите си с Килимник. Сега бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп е изправен пред ново дело – този път за предполагаемо нарушение на споразумението с разследващите. То е насрочено на 25 януари.

mediapool.bg