Кламер БГ - Новини: Макрон идва в България по съвместна покана на президента и премиера

Макрон идва в България по съвместна покана на президента и премиера

България

|
Ср, 23 Авг 2017г. 14:35ч.
Макрон идва в България по съвместна покана на президента и премиера

Президентът на Франция Еманюел Макрон и неговата съпруга Брижит Макрон ще бъдат на посещение в страната в петък по съвместна покана на президента Радев и премиера Борисов, съобщиха в сряда прессекретариатът на президентството и правителствената пресслужба.

Визитата на френския държавен глава у нас е част от обиколката му в Централна и Източна Европа, която започна в сряда.

На 25 август в двореца "Евксиноград" във Варна държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов последователно ще проведат разговори с президента на Френската република.

Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 ч. пред двореца "Евксиноград", като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща "на четири очи" и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции.

В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

От 11.35 часа е срещата на "четири очи" между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов.

Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френския му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна.

Визитата на Макрон у нас е част от обиколката му в Централна и Източна Европа – район, пренебрегван от неговите предшественици. Френският президент ще търси подкрепа за въвеждане на по-затегнати правила за т.нар. командировани работници – източноевропейци, които са на временна работа в Западна Европа на по-ниски заплати, коментират френски медии. Макар че тези работници съставляват по-малко от 1% от работната сила в ЕС, "социалният дъмпинг" е гореща тема във Франция.

Макрон ще разговаря с държавните ръководители на Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и България.

Две страни обаче са подозрително изключени от обиколката на Макрон: Унгария и Полша, чиито все по-авторитарни и антилиберални правителство са в конфликт с Брюксел.

Полското правителство изпадна в немилост пред Макрон още преди той да бъде избран за президент през май, след като предложи на Варшава да бъдат наложени санкции, ако не спазва европейските ценности. "Европа не е супермаркет, Европа е споделена съдба", коментира Макрон през юни.

mediapool.bg