Кламер БГ - Новини: Макрон и Меркел искат да се засили борбата с джихадистите в Сахел

Макрон и Меркел искат да се засили борбата с джихадистите в Сахел

Свят

|
Пон, 26 Авг 2019г. 13:13ч.
Макрон и Меркел искат да се засили борбата с джихадистите в Сахел

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон отправиха призив вчера в Биариц още страни да се включат в международната коалиция, която помага на страните от Сахел да се борят с джихадистките групировки, предаде Франс прес.

След заседание на лидерите на Г-7, посветено на Африка, Меркел и Макрон заявиха, че е необходимо да се разшири коалицията и да се променят методите й. Меркел каза, че ситуацията в района на Сахел трайно се влошава. Затова двамата лидери обявиха, че започват ново партньорство, чиито детайли ще бъдат уточнени на френско-германска конференция до края на годината. "Германия е силно ангажирана", каза канцлерката.

Франция участва с 4500 военни в антиджихадистката мисия "Бархан" в Сахел, а неколкостотин германски военни обучават силите на ООН в Мали и им оказват подкрепа.

Заедно с Меркел и Макрон бе президентът на Буркина Фасо Марк Кристиан Каборе, който сега председателства групата "Г-5 Сахел", включваща Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер и Чад. Нейните сили се борят с многобройните джихадистки групировки в района. Каборе заяви, че е необходимо на тези страни да се окаже масирана подкрепа за развитие, посочва АФП.

mediapool.bg