Кламер БГ - Новини: Макрон: Шенгенското пространство трябва да бъде изцяло реформирано

Макрон: Шенгенското пространство трябва да бъде изцяло реформирано

Европа

|
Четв, 03 Фев 2022г. 13:31ч.
Макрон: Шенгенското пространство трябва да бъде изцяло реформирано

Еманюел Макрон, Сн. ЕПА/БГНЕС

Шенгенското пространство за свободно движение в ЕС трябва да се управлява посредством редовни министерски срещи подобно на еврозоната, заяви френският президент Еманюел Макрон, като уточни, че това може да започне още следващия месец, предаде Ройтерс.

Тревогите за националната сигурност, вълните от мигранти, а в последно време и пандемията от коронавируса, доведоха до възстановяване на граничния контрол в Шенгенското пространство и до сериозни критики за начина по-който той се осъществява, подкопавайки едно от ключовите достижения на интеграцията в следвоенна Европа.

Пред министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС Макрон вчера предложи орган, който той нарече "Шенгенски съвет", да преценява как функционира пространството за свободно движение, да взема общи решения и да улеснява съгласуването на действията при кризи.

"Този Съвет може да стане лицето на силна, защитена Европа, която е спокойна за контрола по границите си, а следователно и за съдбата си", каза Макрон при посещение в град Туркоен, Северна Франция.

Той отбеляза, че Съветът може да бъде учреден още на следващата среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на 3 март.

За да влезе в сила, едно такова предложение трябва да бъде подкрепено от останалите страни в 27-членния блок, въпреки че според френски висши представители то няма да изисква никакви промени в договорите на ЕС.

В Евросъюза от години има дълбоки разногласия как да се действа по отношение на имиграцията и как да се контролират външните граници на Шенген. Предстои да се види какво ще постигне Франция по време на шестмесечното си председателство на ЕС.

Макрон, който ще се бори за преизбиране на президентските изборите през април, каза, че стъпка по стъпка някои страни може да бъдат спечелени.

"Длъжни сме да реформираме Шенген. Не може да има свобода на движението, ако не контролираме външните си граници", заяви той.

Франция предложи също създаването на механизъм за спешно реагиране, който може да бъде задействан при възникване на заплаха за външните граници на съюза.

mediapool.bg