Кламер БГ - Новини: МВнР избягва спекулации за френското предложение към Скопие

МВнР избягва спекулации за френското предложение към Скопие

Европа

|
Съб, 02 Юли 2022г. 19:01ч.
МВнР избягва спекулации за френското предложение към Скопие

Буяр Османи, снимка БГНЕС

Министерството на външните работи е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на ЕС към Република Северна Македония, съобщи институцията в събота. В същото време министерството избягва да излиза с позиции, за да няма спекулации в София, които могат да повлияят на дебата в Скопие.

“В Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предложението по преговорите, за което е необходимо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този период биха могли да се отразят негативно върху процесите в съседната ни държава”, се казва в позиция на министерството.

В неделя македонският президент Стево Пендаровски е свикал заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледано предложението на френското председателство. Премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи защитиха предложението с аргумента, че с него македонският език става официален в ЕС.

“България може да има каквато си иска за позиция за македонският език, но това не е позиция, приета и от ЕС“, коментира Буяр Османи. По думите му въпросът с македонският език е решен и всички лъжи, свързани с него трябва да бъде развенчани.

"В тази рамка пише чист македонски език, без никакви добавки. И от този момент става официален език на Европейския съюз в преговорния процес, а след това и при членството в ЕС."

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език. България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с преговорната рамка и ще бъде подписан, когато правителството в Скопие одобри целия пакет.

Премиерът Димитър Ковачевски написа във Фейсбук, че са се появили много лъжи и спекулации около така нареченото френско предложение. Той също изтъкна, че македонският език ще бъде официален в Европейския съюз. В събота вечерта в София е насрочен протест пред Френското посолство под мотото “Защити българите в Македония”.

Последният влак за ЕС

Предложението на френското председателство не е идеално, но то ни позволява да хванем последния влак за ЕС, каза в петък вечерта Буяр Османи в интервю за телевизия “Телма“, цитирано от БТА.

"Ирационално е плашейки се от блокади за в бъдеще да останем блокирани. Разбира се, всяко предложение, което трябва да удовлетвори две страни, е компромис и не е идеално само за една страна. Всяко предложение ще трябва да остави и двете страни еднакво доволни или недоволни. И за това предложение на френското председателство мисля, че не е идеално, но то ни позволява да хванем последния влак за присъединяване към ЕС след 17 години“, каза той.

Османи неколкократно повтори, че най-големият успех за страната е това, че в преговорната рамка присъства ”чист македонски език, който става официален език на ЕС без добавки и квалификации“, с което “след десетилетия приключва въпросът за езика и международното оспорване на езика е затворено завинаги“.

България на свой ред настоява, че няма да признае съществуването на македонския език, а той ще се нарича в официални документи език на Република Северна Македония.

Османи коментира, че всяка държава има ангажименти, свързани с недопускане на дискриминация или зачитане на човешките права и това се следи от ЕС.

“Ние няма от какво да се притесняваме точно в тази област. За промените в конституцията се иска на две места - в преабмюла и в Комитета за етнически общности, където се изброяват народите, освен македонския, които съставляват държавата, да се добави български, черногорски, хърватски. Това е най-елементарно право. Ние нямаме отговор защо те не присъстват в конституцията. И това затваря още един десетилетен въпрос“, каза външният министър на РСМ.

Тпй казва, че началото на преговорите за членство могат да започнат тогава, когато страната му е готовам, но е оптимист, че това може да стане още другата седмица, ако процесът е достатъчно динамичен и позитивен.

mediapool.bg