Кламер БГ - Новини: “Ключова връзка“: Премиерите на България и РСМ направиха първа копка на участък от Коридор 8

“Ключова връзка“: Премиерите на България и РСМ направиха първа копка на участък от Коридор 8

България

|
Съб, 29 Окт 2022г. 18:18ч.
“Ключова връзка“: Премиерите на България и РСМ направиха първа копка на участък от Коридор 8

Кадър: БНР

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски дадоха в събота началото строителството на част от Коридор 8 в югозападната ни съседка. Железопътният участък Куманово - Беляковце - Крива Паланка е част от паневропейския Коридор 8 и е ключова за укрепването на свързаността по оста Черно море - Адриатическо море.

"Железопътното трасе по Коридор 8 е важно за страните по неговото протежение както за България, за Северна Македония, така и за Албания и несъмнено ще допринесе голяма добавена стойност за развитието на целия ни регион. През изминалите над 140 г. реализирането на инфраструктурата и свързаността, залегнал в основата на днешния Коридор номер 8 беше въжделение на редица поколения от двете страни на границата. Коридор номер 8 ще осигури ключова връзка между България, Северна Македония и Албания, между гражданите и бизнеса на трите държави", каза служебният премиер на България Гълъб Донев на церемонията.

“Днес продължаваме с осъществяване на целта от национално стратегическо и международно значение за РСМ. Отбелязваме строежа на източната част от жп Коридор номер 8 през Северна Македония. Такива проекти са за бъдещите поколения и с тях РСМ е свързана с европейските жп линии и коридори. Северна Македония е ключово свързване към Европа, към Адриатическо и Черно море. С такъв проект нашата държава е кръстовище на Балканите. Новата жп инфраструктура открива пазари за нови инвестиции и за ново сътрудничество", заяви министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Европейският коридор започва от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс-Тирана-Скопие-Куманово-Беляковце-Крива паланка-Деве баир- Гюешево-София-Пловдив-Варна/Бургас.

Проектът в македонския участък стои нереализиран от десетилетия, като в момента се строят жп линия, а е предвидена и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница в момента е изграден един, а средствата са от ЕС в размер на няколкостотин милиона евро.

Българският участък до границата с РСМ е изграден от десетилетия, но се реновира в няколко участъка. Предстои да бъде изградена и нова жп линия от София до Гюешево за около 900 млн. лв. Ако бъде реализиран, коридорът ще свърже реално двете страни с много по-добра и бърза инфраструктура и ще намали драстично времето за пътуване между София и Скопие.

Събитието

идва на фона на ново напрежение между двете страни. За неделя е планирано откриването на македонски клуб в Благоевград с името “Никола Вапцаров“. И двете страни осъдиха провокацията, която се използва от македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и “Левица“ за политически дивиденти.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, обаче, ще изпрати свой представител на откриването на клуба. Той е получил покана, но е отговорил, че на събитието ще присъства секретарят на кабинета му Миле Бошняковски.

Премиерът Гълъб Донев каза, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас.

Донев потвърди, че ще бъдат взети всички необходими мерки за сигурност при откриването.

Държавата не може да се меси в частна инициатива и правото за свободно сдружаване, подчерта премиерът, но изрази притеснение от организацията, отговорни за създаването на този клуб.

Koвачевски съобщи от своя страна, че Северна Македония (РСМ) ще изпрати официално искане за отваряне на официален македонски културен център в Благоевград.

Димитър Ковачевски призова да се търси сближаване между двете страни и да не се използва реторика в обратната посока.

ВМРО-ДПМНЕ иска битка срещу България в ЕК

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна Македония да поведат битка за победа над България в Европейската комисия.

"България може да блокира когато поиска и както поиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически момент“, каза Мицкоски, цитиран от БНР.

Според него е възможно "да има промяна в преговорната рамка" на Северна Македония за членство в ЕС.

В неделя Мицкоски ще присъства на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград:

"България може да го приеме за провокация, но ние не отваряме културен македонски център, чието име е на доказан сътрудник на фашистите, македонският народ е антифашистки и така е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има съществена разлика", посочи той.

България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС, но под условия. Най-важното е българите да бъдат вкарани в македонската конституция, срещу което се обяви ВМРО-ДПМНЕ. Така не може да се събере изискваното двете трети мнозинство за промяна на основния закон.

Клуб "Никола Вапцаров"

Зад откриването на клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград стои Международното Македонско движение за защита на човешките права.

Организацията е със седалище в Торонто, Канада.

Клубът се открива в явен отговор на българските клубове "Цар Борис III" в Охрид и "Иван Михайлов" в Битоля. Македонските власти обявиха имената им за "спорни" и македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, според които те не могат да имат "спорни имена".

Отварянето на клуба "Никола Вапцаров" утре в Благоевград бе централна тема при церемонията по поставянето на началото на изграждането жп отсечката.

Премиерът Гълъб Донев заяви, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас.

Димитър Ковачевски призова да се търси сближаване между двете страни и да не се използва реторика в обратната посока. По думите му обаче хората от РСМ, които желаят да присъстват на откриването на този клуб, могат да го направят.

В същото време Скопие ще внесе официално искане в България за откриването на

културен клуб в България в Благоевград, заяви премиерът на РСМ, но не уточни кога ще бъде направено това.

mediapool.bg