Кламер БГ - Новини: МОН с няколко сценария за новата учебна година

МОН с няколко сценария за новата учебна година

България

|
Четв, 09 Юли 2020г. 09:17ч.
МОН с няколко сценария за новата учебна година

След увеличения брой заразени у нас с коронавирус Министерството на образованието и науката работи по няколко сценария за начало на новата учебна година. Те могат да бъдат обобщени така - нормално започване на новата година, частично отваряне на училищата или изцяло онлайн обучение.

Кой от тях ще бъде избран решението ще е ясно дни преди 15 септември в зависимост от епидемичната обстановка в страната. Това заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова пред Mediapool.

Тя поясни, че постоянно се следи обстановката, като в момента се наблюдава ситуацията с детските градини, която служи за изработването на различните модели. Окончателен вариант към момента няма. Проблемът се обсъжда с директорите на училищата и учителите.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне по различен начин от традиционния, който познаваме.

Най-добрият и най-лошият сценарий

Безспорно най-добрият вариант е учебната година да започне нормално. Всички училища да отворят врати на 15 септември с всички ученици и учители, каза Таня Михайлова. Това искат голяма част от родителите, децата и учителите.

Най-лошият сценария е заради повишената заболеваемост началото на учебната година да стартира така, както приключи миналата - изцяло онлайн.

Компромисен сценарий

Министерството на образованието работи и по няколко други сценария. Разглеждат се кои са критичните точки в едно училище, къде се наблюдава струпване на децата, каква е епидемиологичната обстановка в населеното място и т.н., каза Таня Михайлова.

В зависимост от тези фактори се обсъждат различни варианти. В области, където няма завишен брой заразени училищата да отворят врати.

Друга хипотеза е в едно населено място да отворят едни училища, а други да останат затворени.

Обсъжда се още и редуване на часове с дистанционно обучение по определени предмети и присъствено по други.

Друг вариант е учениците да се редуват на смени според випуска си.

Все още разработваме моделите и нямаме избран, каза Таня Михайлова.

"Следим ситуацията в детските градини. Виждате, че при установяване на случай, се затваря за три дни за пълна дезинфекция и след това продължава", допълни тя.

Родителите на първокласници са най-притеснени

Най-притеснени, че новата учебна година са родителите на първокласниците. Причината е, че тези деца никога не са ходили на училище и нямат изградени навици за учене.

Не по-малко притеснени са и родителите на бъдещите седмокласници, чиито деца ще държат матури по математика и български език за прием в средните училища.

Ако започне и новата учебна година онлайн, това ще са най-ощетените деца, защото и в 6 клас учиха онлайн, коментира учител по математика пред Mediapool. За родителите пък изпитанието ще е двойно, още повече за такива които имат у дома първокласник и седмокласник.

За това всички се надяват наесен учебната година да започне нормално и учители и ученици отново да се видят - очи в очи, а не през екрана на телефона. Както пише една ученичка: "Не мога да повярвам, че ще го кажа, но училището страшно ми липсва и искам отново в клас".

mediapool.bg