Кламер БГ - Новини: МО може да реши още две милиардни сделки до края на годината

МО може да реши още две милиардни сделки до края на годината

България

|
Вт, 06 Авг 2019г. 13:38ч.
МО може да реши още две милиардни сделки до края на годината

До края на годината военното министерство може да избере компаниите, които да доставят нови бронирани машини и патрулни кораби. Двата проекта са на обща стойност над 2 млрд. лева и се подготвят от години.

В началото на тази седмица МО официално е поискало оферти от четири компании за бронирани машини. Това са ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Те трябва да изпратят отговорите си до 31 октомври, а министерството ще ги оцени до 20 декември. След това ще започнат и конкретни преговори с избраната фирма.

МО иска да закупи 150 машини за 1.46 млрд. лева с ДДС. Основният проблем е, че правителството иска да ги изплаща разсрочено за повече от 10 години, а подобна финансова схема е трудна за реализиране.

Проектът за бронираните машини се движеше бавно заради споровете около търсените технически характеристики на машините, които предопределят избора на доставчик. Допълнителни затруднения създаде изискването в поръчката да бъде включен и българският бизнес.

Проектът за купуването на два нови патрулни кораби е в по-напреднала фаза, като МО твърди, че до края на годината може да има договор.

МО вече получи оферти от три компании - "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската "FINCANTIERI“ (Италия), и вече би трябвало да ги е оценила. Публична информация обаче няма.

За фаворит се смята българската компания. Тя беше на крачка от договора в предишното издание на конкурса, но тогава в последния момент се отказа.

От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

В бюджета за тази година бяха заложени близо 300 млн. лева за плащането на първите вноски по двата проекта, но заради изтребителите средствата бяха пренасочени.

Правителството твърди обаче, че проектите няма да се забавят. Ако договорите бъдат подписани до края на годината, плащанията ще започнат от следващата.

mediapool.bg