Кламер БГ - Новини: МЗ ще купи още 42 000 PCR теста от Южна Корея

МЗ ще купи още 42 000 PCR теста от Южна Корея

Коронавирус

|
Ср, 01 Юли 2020г. 15:35ч.
МЗ ще купи още 42 000 PCR теста от Южна Корея

Нова доставка на 42 000 PCR теста за откриване на коронавирус от Южна Корея на стойност 340 500 щатски долара с включени транспортни разходи одобри правителството на заседанието си в сряда.

С правителственото решение е приета промяна във вече съществуващия договор между Министерството на здравеопазването и OSANG Healthcare Co., Ltd - Република Корея, за доставка на тестове за Covid-19.

"Бързото разпространение на вируса в световен мащаб увеличи многократно търсенето на тестове за откриване и диагностика на Covid-19, като редица държави, в това число и България, започнаха кампания по закупване на тестове. Провеждането на тестове за доказване на новия коронавирус е в основата на надзора на заболяването и вземането на решения, свързани с овладяването на епидемичното му разпространение и защитата здравето на населението. Поради тези причини е от особена важност да бъдат осигурени за нуждите на здравната система на България достатъчни количества тестове", се казва в мотивите към решението.

"Посочените тестове са познати на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и са доказали своите качества", допълват от Министерския съвет.

Министерският съвет прие също така решение за одобряване на проект на Споразумение между Министерството на здравеопазването на Република България и BIONEER CORPORATION - Република Корея, за доставка на тестове за екстракция ExiPrep Dx viral DNA/RNA kit за COVID-19.

Министерството на здравеопазването ще закупи от BIONEER CORPORATION 41 280 теста за екстракция на вирусна РНК- ExiPrep Dx viral DNA/RNA kit (при комплект от 96 бр., 430 комплекта) на обща стойност 267 610 щ.д с включени транспортни разходи. Средствата ще бъдат осигурени по проект "Борба с COV1D 19", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

mediapool.bg