Кламер БГ - Новини: МЗ проучва колко пари не стигат, за да получат сестрите поне 900 лева заплата

МЗ проучва колко пари не стигат, за да получат сестрите поне 900 лева заплата

България

|
Четв, 07 Март 2019г. 17:13ч.
МЗ проучва колко пари не стигат, за да получат сестрите поне 900 лева заплата

Министерството на здравеопазването е започнало анализ за мащабите на проблема със заплатите на медицинските сестри, които в петък излязоха на национален протест с искане за повишение на заплатите. Целта е да се установи какъв е размерът на заплатите във всяко лечебно заведение и къде колко не достигат, за да достигнат договорения в колективния трудов договор минимум от 900 лева за стартово възнаграждение.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите от парламентарната здравна комисия в четвърът в отговор на въпроси на депутатиете от ДПС Нигяр Джафер и Джевдет Чакъров.

Ананиев съобщи, че е поел ангажимент пред медицинските сестри анализът да бъде готов до 21 март, когато изтича 20-дневният срок, поставен от протестиращите. За 21 март е насрочен нов протест, като организаторите се заканват той да продължи до изпълнение на всичките им искания, които включват освен ръст в заплатите, също и подобряване на условията им на труд и премахване на търговския характер на болниците. Протестиращите сестри настояват за стартова заплата от поне 2 минимални или 1120 лева.

След като анализът стане готов и се изясни какъв ресурс е необходим за покриване на минимума от 900 лева стартова заплата, Ананиев ще представи мащабите на проблема пред Министерския съвет, където очаква да се намери някакво законово решение. Засега Ананиев не казва дали се обмисля отпускането през тази година на допълнителни средства от Министерския съвет над 30-те млн. лева, които кабинетът вече отпусна на общинските и областните болници.

И в четвъртък той не уточни пред депутатите до какво увеличение в заплатите ще доведат допълнителните средства от 30 млн. лева, но каза, че то няма да е еднакво навсякъде, а ще зависи от приходите на болницата и какъв дял от тях отиват за заплати. В различните болници заплатите гълтат между 60% и 80% от приходите.

Ананиев обясни, че анализът ще включва всички видове възнаграждения, които работещите в болниците получават – основни, допълнителни, за клас прослужено време, за нощни смени, така че да се получи пълната картина. Ананиев коментира, че сега ситуацията е много различна в различните болници, тъй като някъде възнагражденията на сестрите са по 580-600 лева, другаде 700-750 и на места достигат и надвишават 900 лева.

Като цяло обаче Ананиев признава, че ниските възнаграждения на сестрите са проблем и са източник на неудовлетвореност, в което той сам се е убедил при разговора си с протестиращите в петък.

“Със заплата 500-600 лева една сестра трудно би могла да работи на едно място, принуждаваме ги да работят на повече места, уморени са“, каза Ананиев и увери, че МЗ ще положи усилия, за да бъде направена крачка напред.

Той обясни пред журналисти, че след като анализът бъде готов и стане ясно колко пари не достигат, може да се вземе решение за увеличение на възнагражденията на стъпки в следващите години, както беше направено с учителските заплати.

По-рано представители на протестиращите сестри се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова, която обяви пълна подкрепа за исканията им. Те от своя страна заявиха, че остават в протестна готовност и ако исканията им за по-високи заплати и достойни условия на труд не бъдат приети, ще опънат палатки пред здравното министерство.

mediapool.bg