Кламер БГ - Новини: МЗ откри, че лекарствата липсват законно от аптеките

МЗ откри, че лекарствата липсват законно от аптеките

България

|
Вт, 15 Ноем 2022г. 14:20ч.
МЗ откри, че лекарствата липсват законно от аптеките

МЗ откри, че лекарствата липсват законно от аптеките

Нарушенията, които са открити при разпоредените от Министерството на здравеопазването проверки, са малки и не са причината за недостига на лекарства в аптеките. Затова здравните власти ще насочат усилията си към подобряване на контрола и проследяването, за да се предотвратява недсотигът на лекарства преди да настъпи. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев във вторник след втората среща на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването, в който участват ангажираните здравни институции и всички участници във веригата: производители, дистрибутори и аптеки. Органът беше създаден за да търси причините за недостига и липсите на лекарства и да предложи решения за подобряване на лекарствоснабдяването.

Меджидиев отрече във вторник задържането на лекарства в складовете от търговци на едро да е причина за недостиг. "В момента задържане по складовете нямаме", увери той. Само преди седмица неговият заместник Александър Златанов заяви след заседание на същия съвет, че МЗ има данни за задържане на лекарства по складовете и че има открити нарушения, но още не се знае доколко системни са те. Самият Меджидиев също преди две седмици каза пред депутатите от парламентарната здравна комисия, че при проверките на места е установено наличие по складовете от дадени лекарства, които не се зареждат в аптеките.

Меджидиев коментира, че са проверени всички търговци на едро, че откритите нарушения са дребни и за тях ще бъдат наложени санкции, но усилията на МЗ ще се насочат върху превенцията: подобряване на контрола и предотвратяване стигането до недостиг.

Законодателни промени

На въпрос какво досега не е било наред с контрола, Меджидиев отново коментира, че основният проблем е с формулата, по която се изчислява недостигът и се спира износът на лекарства през електронната система за проследяване на наличностите СЕСПА.

"Трябва да се направят законодателни промени в СЕСПА. Там е основният проблем, защото при така функциониращата формула износът на много малко лекарства може да бъде ограничаван", обясни министърът. Той посочи, че подготвените законодателни промени, ще бъдат внесени в парламентарната здравна комисия. Тази седмица 82 дефицитни продукта попадат в забранителния списък за износ, който се генерира в системата СЕСПА. За 9 продукта пък се знае, че изобщо липсват на пазара.

Мерки за проследяване на контрола и проследяването

На заседанието във вторник здравните власти и представителите на производителите на лекарства, търговците на едро и аптеките са се обединили около няколко мерки за подобряване на проследяването и контрола над лекарствоснабдяването. Ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти по лекарско предписание, като се свърже кодът на всяко лекарство в СЕСПА със серийните номера на опаковките на всеки медикамент, които са машинно четими. Това ще подобри проследимостта на наличностите и движението им в страната.

"Единната номенклатура ще позволи по-бързо проследяване на доставяните в България и отпускани на пациентите количества лекарствени продукти на базата на постъпващата от участниците в лекарственото снабдяване информация в електронната система за проследяване на наличностите СЕСПА, както и анализ на причините за недостига на всеки един лекарствен продукт", обясни Меджидиев.

"Това ще позволи използването и на мобилно приложение от всеки пациент и всеки лекар, чрез което той да може да се информира за цената на лекарствения продукт. По този начин въвеждаме контрол, съответно и върху цените на лекарствените средства, а не да се коментира, че има цени, които превишават допустимите", посочи Меджидиев.

В момента МЗ работи и по създаването на алгоритъм, който Меджидиев се надява до една седмица да бъде готов, в който ще се разпишат мерки за предотвратяване недостига в зависимост от причините, поради които е дефицитен даден медикамент. Меджидиев посочи, че причините за липсите на пазара са комплексни: намалено производство, увеличено потребление и презапасяване, недобро зареждане на аптеки и др. Работи се и за подобряване на отчетността на заплащаните с публични средства медикаменти.

mediapool.bg