Кламер БГ - Новини: МЗ не вижда проблеми в търга за детската болница

МЗ не вижда проблеми в търга за детската болница

България

|
Ср, 14 Авг 2019г. 17:17ч.
МЗ не вижда проблеми в търга за детската болница

Министерството на здравеопазването не вижда никакви проблеми при обществената поръчка за изграждането на националната детска болница. Това става ясно от разпространена в сряда позиция на ведомството в отговор на критиките от камарите на архитектите и инженерите, които предупредиха за сериозен риск от некачествено изпълнение при така заложената процедура.

Заради това Камарата на архитектите обжалва поръчката пред КЗК с искане за нейното спиране и повторното й обявяване със заложени по-високи изисквания за качество, тъй като детската болница е обект с високо обществено значение и от начина, по който ще бъде изпълнена, зависят живота и здравето на децата.

От здравното министерство обаче не виждат проблеми с поръчката. Като мотиви оттам изтъкват, че тя е изцяло съобразена с изискванията на Закона за обществените поръчки, при изготвянето на документацията са били ангажирани водещи педиатри, а от фирмата изпълнител се изисква наличието на предишен опит в изграждането на лечебни заведения, както и опитен и доказан екип от специалисти.

Освен това МЗ се ангажира да контролира изграждането на болницата на всеки етап от проекта, което според ведомството е гаранция за качественото му изпълнение според заданието.

МЗ ще е гарант за качественото изпълнение

“Отделните части на инвестиционния проект във фаза “Технически проект“ ще бъдат придружени с подробни количествени сметки, както е разписано в техническата документация. На всеки етап от изграждането на обекта възложителят ще контролира изпълнението на заданието, в качеството си на инвеститор. МЗ ще обяви и обществена поръчка за осъществяване на строителен надзор по време на строителния процес. Допълнително, поради стратегическия характер на лечебното заведение за страната, екипът на МЗ също ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата. Съгласно тръжната документация, възложителят няма да приема изготвените от изпълнителя проекти по отделните части на строителството до отстраняване на констатираните недостатъци“, коментираха от МЗ.

Според камарите на архитектите и инженерите обаче в заданието липсват гаранции за качеството на изпълнението, липсват и ключови изисквания към системите за електрозахранване, отопление, ВиК, пожарна безопасност, както и към системите за микроклимат.

По този повод МЗ отговаря, че в документацията на поръчката са поставени изисквания към фирмата изпълнител за съгласуване на визата за проектиране със съответните дружества – ВиК, Топлофикация, източника на газоснабдяване, електроразпределителното дружество и др.

Няма пречки Педиатрията да е върху недовършения десетилетия строеж

Някои специалисти оспорват, че изобщо е безопасно болницата да се изгражда върху недовършения от десетилетия строеж на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.

МЗ обаче отхвърля и тези обвинения:

“След провеждане на обществена поръчка сградата е обследвана през месец февруари 2019 г. от фирма “Балмер инженеринг“ ООД, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след извършване на строително-възстановителни дейности. Препоръчва се да бъде извършено възстановяване на целостта на сечението на стоманобетоновите елементи и усилване на подовите конструкции и стоманобетонови шайби. В общия разчет за изграждане на лечебното заведение са предвидени и средства за строително-възстановителните дейности“, коментираха от МЗ.

Болницата ще се оборудва отделно

От министерството обясняват още, че се предвижда болницата да бъде оборудвана с високотехнологична медицинска апаратура и обзавеждане, като те не са включени в настоящата обществена поръчка. “Също така ще бъде използвана и наличната годна медицинска апаратура от съществуващите детски отделения към държавните болници. Ще бъдат закупени нови апарати за клиниките по образна диагностика, интензивно лечение и спешна помощ. В това направление ще бъдат проведени процедури по кандидатстване за финансиране с европейски средства“, казаха от ведомството.

“Политиката на Министерството на здравеопазването е в пълна прозрачност и в диалог да се решават проблемите още на етапа на тяхното възникване или идентифициране. Само по този начин може да се постигне краен положителен резултат“, коментираха от МЗ.

mediapool.bg