Кламер БГ - Новини: МЗ и НЗОК осъдени за 100 хил. за отказано лечение на дете в чужбина

МЗ и НЗОК осъдени за 100 хил. за отказано лечение на дете в чужбина

България

|
Ср, 10 Юли 2019г. 13:30ч.
МЗ и НЗОК осъдени за 100 хил. за отказано лечение на дете в чужбина

Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са осъдени да платят 100 000 лева на родителите на починало от левкемия дете, на което вече закритият Фонд за лечение на деца е отказал лечение в чужбина през 2011 година. Това е решил Административен съд – Пловдив, който разглежда делото повторно след като то беше върнато от Върховния административен съд (ВАС).

Детето е страдало от остра лимфобластна левкемия, която веднъж е била вкарана в ремисия, но след това рецидивира. Започва нова химиотерапия, като целта е детето да бъде вкарано пак в ремисия, след което да се осъществи трансплантация на стволови клетки.

Според Комисията за защита от дискриминация и съда детето е дискриминирано, тъй като му е отказано лечение в чужбина защото имало сестра, която е била напълно съвместима за донор на стволови клетки за трансплантация. Заради наличието на съвместим донор от семейството Фондът за лечение на деца е счел, че лечението може да се извърши в България, но родителите подали жалба в КЗД. Тя е приела, че момичето е дискриминирано, защото Фондът за лечение на деца изпратил друго дете със същата диагноза за лечение в чужбина с мотива, че то няма фамилно съвместим донор и при това положение трансплантацията е рискова и е по-добре да се извърши в клиники с по-голям опит в чужбина. Според КЗД това представлява дискриминация по признак “лично положение“.

В крайна сметка семейството набира пари от дарения и заминава за лечение в Италия, където състоянието на детето е стабилизирано за кратко, но през 2012 година умира.

Според КЗД, чиито аргументи се приемат от съда, МЗ е трябвало да създаде условия за допълнително повишаване качеството на предлаганото лечение на децата с онкохематологични заболявания в България. Според КЗД МЗ е трябвало да осигури медицински център, който отговаря на най-високите стандарти в областта на трансплантацията на стволови клетки, “който би могъл с еднакъв успех като този на реномираните световни центрове да лекува съответните заболявания“ и тогава болните деца биха били поставени при равни условия.

Съдът приема доводите на КЗД, че МЗ не е изпълнявало Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки 2007 – 2013 г., която предвижда мерки за подобряване на този вид лечение. Програмата предвижда да бъдат създадени нужните условия в България да се извършва качествено лечение на пациентите с онкохематологични заболявания, чрез подсигуряване на необходимия брой донори на костен мозък за нуждите на страната ни и натрупването на достатъчно количество генетичен материал в обществената банка за стволови клетки от пъпна връв. Според КЗД, ако програмата е била изпълнена, е “била налице теоретичната възможност“ и трансплантацията на другото дете да бъде извършена в България, вместо да бъде изпращано в чужбина.

В крайна сметка Административният съд в Пловдив приема, че исковете на двамата родители на починалото момиче са основателни и следва да бъдат уважени в пълния им размер от 100 000 лева - по 50 000 лева за всеки от двамата.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

mediapool.bg