Кламер БГ - Новини: МВР ще спира войната по пътищата с 13 мерки

МВР ще спира войната по пътищата с 13 мерки

България

|
Пон, 15 Авг 2022г. 15:03ч.
МВР ще спира войната по пътищата с 13 мерки

Снимка: БГНЕС

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е разпоредил да се приложи комплекс от 13 мерки, за да се ограничат инцидентите по пътя, съобщиха от силовото ведомство. Заповедта му идва след поредната катастрофа с туристически автобус, този път сръбски. При инцидента на магистрала "Тракия" край Стара Загора пострадаха 14 деца.

Преди дни румънски автобус, превозващ туристи, катастрофира на пътя Русе-Търново. При удара загинаха трима души, а по-късно почина още един.

Тези катастрофи са само видимата част от пътния травматизъм у нас. Проблемът остава нерешен години наред, а контролът е очевидно недостатъчен.

Линеен подход

От встъпването си на поста Демерджиев твърди, че намаляването на катастрофите е негов приоритет. Сега от МВР съобщават, че в контрола на пътя ще се включат още 8500 служители, преминали обучение наскоро.

Основният метод, който ще се ползва, е т.нар. линеен контрол или движение на полицейските коли в самия трафик. Ще се налагат санкции за всякакъв тип нарушения, казват от МВР.

"По разпореждане на министър Демерджиев се завишава контролната дейност в населените места по отношение управлението на МПС от неправоспособни водачи, в т. ч. малолетни и непълнолетни, както и водачи, лишени от право да управляват моторни превозни средства", пише в съобщението.

В него не са упоменати останалите 12 мерки. Казва се само, че те ще бъдат обсъдени с ръководителите по места на предстоящото в петък национално съвещание на МВР.

Катастрофа и тогава контрол

Контролът по пътищата у нас от години е кампаниен и се засилва обикновено след тежък инцидент със загинали. След катастрофата от 5 юли миналата година, при която пред столичния хотел "Хемус" загинаха две млади жени, бе обявена мащабна операция срещу дрогирани и пияни шофьори. Така в статистиката започнаха да се появяват десетки, седнали зад волана след употреба на наркотици.

И ако МВР реагира кампанийно, законодателната власт почти винаги е напълно неадекватна. След подобна катастрофа в парламента обикновено се внасят поправки за по-сериозни наказания за шофьори нарушители без да се отчита, че пътен контрол с нови текстове в Наказателния кодекс не се прави.

mediapool.bg