Кламер БГ - Новини: МВР успя да издири само един расист със свалени гащи

МВР успя да издири само един расист със свалени гащи

България

|
Четв, 17 Окт 2019г. 17:29ч.
МВР успя да издири само един расист със свалени гащи

Само един от общо деветима арестувани ще отговаря заради расистките прояви на мача България-Англия в понеделник, съобщиха от прокуратурата. Става дума за 18-годишния Ц. Гечев. За него има достатъчно доказателства, че е извършил хулиганство, твърдят разследващите. Той е показвал среден пръст, нацистки поздрав с изпъната напред дясна ръка и на два пъти си е свалил долнището на анцуга, показвайки задните си части към терена. Районната прокуратура в София квалифицира действията му като изключителна дързост и цинизъм. Повдигнато му е обвинение за т.нар. тежко хулиганство.

18-годишният обвиняем е арестуван за 72 часа. Той вече е осъждан, а последната му проява е в рамките на изпитателния срок на предишната присъда. Очаква се в сряда съдът да реши дали младежът да бъде задържан за постоянно.

Освободени са останалите осем арестувани при "мащабната" операция на столичната полиция от сряда. За тях наблюдаващият прокурор не е намерил достатъчно доказателства, че са извършили престъпление. Материалите за тях са върнати на полицията, която ще прецени дали да им наложи наказания по закона за футболното хулиганство.

Веднага след мача в понеделник вечерта бе пуснато съобщение, че всичко е минало без произшествия.

МВР започна да издирва футболните фенове едва след като изцепките им на стадион "Васил Левски" бяха описани от всички големи медии не само във Великобритания, но и по света, което раздразни премиера Бойко Борисов. Той незабавно поиска (и впоследствие получи) оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов – не заради загубата с 0:6, а защото България е на челните страници на чуждите медии като расистка държава заради "група олигофрени".

След разразилия се скандал полицията реши да се задейства.

Темата за расизма по време на мача стигна до най-високо правителствено ниво между двете държави. По темата се изказаха премиерът Бойко Борисов и говорител на британския министър-председател Борис Джонсън.

mediapool.bg