Кламер БГ - Новини: Гешев отпусна на телефонните измамници още няколко месеца

Гешев отпусна на телефонните измамници още няколко месеца

България

|
Пет, 30 Авг 2019г. 18:51ч.
Гешев отпусна на телефонните измамници още няколко месеца

Прокуратурата си е поставила за цел да ликвидира телефонните измами до лятото на 2020 г. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев след петъчната операция срещу престъпна група в град Левски. При операцията бяха арестувани общо 8 души, а единственият кандидат за главен прокурор обяви, че държавата е длъжник на възрастните хора и започва кампания срещу такива престъпници.

"Нашата цел е от края на 2019 до лятото на 2020 година да се снижат нивата на тези престъпления. Извършителите живеят в разкош с къщи и скъпи автомобили, парадират с начин на живот, който не могат да си позволят българските пенсионери. Прокуратурата и МВР не могат да позволят организирани престъпни групи да тормозят възрастните хора в страната, да обират последните им спестявания. Държавата е длъжна на възрастните хора и те трябва да бъдат защитени", обяви Гешев. След което все пак допълни, че проблемът не може да бъде решен изцяло, но постави срок 6-8 месеца, в които нивото на измамите трябва да снижено.

При операцията в Левски бе атакувана къщата на Димитър Серафимов, известен като Келеша, смятан за един от тарторите на група, занимаваща се телефонни измами. Там са намерени около килограм злато, луксозни автомобили, пари, както и много телефони. Все още не е ясно колко от задържаните ще бъдат обвинени, от прокуратурата ще дадат пресконференция в събота.

Част от намереното при арестите злато. Снимка:МВР

Междувременно обаче шефът на плевенската полиция Красимир Начев се похвали, че от 18 регистрирани от началото на годината измами 16 са разкрити.

Това не е първият път, когато Гешев се заканва на телефонните измамници. След последната подобна операция – през април в Горна Оряховица – той обяви, че цял месец почти не е имало телефонни измами. Официалната статистика на МВР обаче сочи друго.

mediapool.bg