Кламер БГ - Новини: МВР спря да издава лични документи заради срив в системата

МВР спря да издава лични документи заради срив в системата

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 16:03ч.
МВР спря да издава лични документи заради срив в системата

Срив в системата за лични документи тази сутрин спря издаването им, съобщиха от МВР. Не се посочва каква точно е причината. Обяснението е, че става дума за "технически проблем".

"Тази сутрин е възникнал технически проблем в информационната система за издаване на българските документи за самоличност. Веднага са предприети действия за своевременното му отстраняване", се посочва в съобщението.

Сривът доведе до истински хаос, особено в столичния КАТ, където всекидневно се подават стотици заявления за шофьорски книжки.

"От час и половина стоя тук. Системата на КАТ не работи, не мога да си взема свидетелството за управление на МПС. Изключително много съм ядосан", заяви пред БНР гражданин, чакащ пред гишетата на пътната полиция в София.

"В момента правим всичко необходимо, за да възстановим работоспособността на системата. Констатиран е конкретният проблем за това какво не работи от системата, и това е единствено невъзможността при издаване на нови документи за самоличност и съответно шофьорски книжки да се обърне клиентското приложение към базата данни", обясни Младен Петров от служба "Компютърни и информационни системи" в министерството.

Частично е възстановена работата на системата, съобщава Дарик. На много места обаче тя все още не функционира или е много бавна.

Това е поредното спиране на системите на МВР, тези на КАТ редовно се изключват за профилактика. МВР не единственото ведомство с подобни проблеми – от началото на месеца неуредици блокираха системата за електронните винетки. Миналото лято Търговският регистър се срина и достъпът до него бе спрян за 18 дни.

mediapool.bg