Кламер БГ - Новини: МВР снима: Прокуратурата има 64 електронни фиша

МВР снима: Прокуратурата има 64 електронни фиша

България

|
Вт, 07 Юни 2022г. 13:28ч.
МВР снима: Прокуратурата има 64 електронни фиша

Снимка: БГНЕС

За последните две години и половина, откакто Иван Гешев е главен прокурор, МВР е заснело 64 нарушения на правилата за движение по пътищата, извършени с коли на държаното обвинение, научи Mediapool. Става дума за превишена скорост на различни места в страната.

Досега от държавното обвинение са платили само три глоби. Огромният брой фишове за засечените нарушения не са връчени. По закон това се прави от МВР – с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез определени хора. 13 от фишовете са анулирани.

Статистиката сочи, че през последните години шофьорите на прокуратурата са започнали да нарушават правилата по-често. През целия седемгодишен мандат на Сотир Цацаров например заснетите с камери на МВР нарушения са 40. От тях са платени седем.

На името на главния

За всички нарушения, извършени с коли на прокуратурата, фишовете се издават на името на главния прокурор. Причината за това е, че формално той се води собственик на автомобила, което не значи, че лично е извършил нарушението. Така на името на Гешев засега са издадени 64 фиша, а на Цацаров за целия му мандат – 40.

Засечените нарушения се санкционират предимно с глоби между 50 и 100 лв. В повечето случаи става дума за превишение с около 20 км. Има обаче и по-сериозни. През лятото на 2020 г. например една от колите на прокуратурата е засечена да се движи с 104 км/ч при ограничение от 50 км/ч край София. Наложената глоба е 600 лв. Друг автомобил на държавното обвинение пък е заснет да кара с 84 км/ч при разрешени 50 км/ч край Самоков. За това нарушение глобата е 400 лв.

Анулиране

Голяма част от фишовете са анулирани. Например от общо 40 на името на Цацаров са анулирани 30, както и 13 от общо 64 на името на Гешев. Законът позволява тази процедура. Една от причините за анулиране например е ако колата е била със специален режим на движение – такива например са линейките, автомобилите на МВР, ДАНС, НСО, военната полиция и др. Колите на прокуратурата обаче не попадат в тази категория. Другият вариант за анулиране е колата да е била обявена за издирване.

Има и трета опция – след получаване на електронния фиш собственикът на автомобила може да подаде декларация, в която да посочи кой е извършителят на нарушението като трябва да се приложи и копие от книжката на шофьора-нарушител. В тези случаи МВР анулира фиша на името на собственика и издава нов. След това санкционираният има право да обжалва.

mediapool.bg