Кламер БГ - Новини: МВР с решение за войната по пътищата: Коренна промяна в закона

МВР с решение за войната по пътищата: Коренна промяна в закона

България

|
Ср, 28 Септ 2022г. 12:54ч.
МВР с решение за войната по пътищата: Коренна промяна в закона

Снимка: БГНЕС

МВР ще предложи радикални промени в законодателството в опит да се намалят катастрофите и жертвите по пътищата. Това се разбра от думите на зам.-главния секретар Станимир Станев пред Нова телевизия. Поводът е поредната тежка катастрофа със загинал, този път на Околовръстното на София преди няколко дни. За този инцидент бе арестуван Димитър Любенов, шофирал една от колите. Пробите му за алкохол и наркотици са положителни, а експертиза установи, че той е карал с почти 200 км в час. Загиналият е френски гражданин, а други двама бяха ранени.

Случат с Любенов е поредният, при който многократно санкциониран за нарушения по пътищата, предизвиква катастрофа със смъртен случай. Само преди няколко седмици в центъра на София бяха пометени и убити две млади жени. За този инцидент бе арестуван Георги Семерджиев. Едва след катастрофата МВР започна проверки и се оказа, че години наред върху него е имало полицейски чадър. Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че около 40 служители са го прикривали.

Сега обаче МВР говори за промяна в принципа на санкциониране на агресивните водачи. Това включва множество промени в законодателството, които се изготвят от съвместна работна група с правосъдното министерство, обясни Станев.

Имаме проблем с наказателните постановления

"Ние се стараем страшно много, извеждайки всичките си ресурси навън, за да намалим войната на пътя. С тези резултати можем да се похвалим, но не е това, което обществото очаква от нас", заяви зам.-главният секретар.

Той обаче призна за един дългогодишен проблем, който ведомството все не успява да реши – връчването на наказателните постановления. Има случаи на неколкократно глобявани, които не са получили известието. При някои наказания, например отнемане на книжка и повторно нарушение в рамките на година, се предвижда прокурорско разследване и затвор. Заради невръчено постановление обаче нарушителят може да твърди, че не е знаел, че е наказан, макар полицията да му е взела свидетелството. Именно с такъв абсурден аргумент преди години прокуратурата отказва да образува дело срещу Семерджиев – нямал съзнание, че върши нарушение.

Как ще бъде решен проблемът с невръчването засега не е ясно. Законът предвижда т.нар. неприсъствено връчване, когато нарушителят не може да бъде открит, но тази процедура не е особено надеждна.

Да не отказва кръвна проба

Другият голям проблем според МВР е възможността да се откаже кръвна проба. Това е разписано в Закона за движение по пътищата и право на шофьора като в тези случаи му се отнема книжката. Така обаче се отнема възможността да бъде преследван за по-тежко нарушение. Има случаи, в които шофьорът се съгласява на проба след няколко дни, когато вече е безсмислена.

"Предлагаме да няма възможност за отказ от кръвна проба, сега има процедура, която на практика е неизползваема и неприложима", коментира Станев.

Принудителното вземане на кръв за изследване обаче трудно би могло да бъде прокарано като законова промяна. Единственият вариант е при отказ да се търси някаква административна отговорност като в момента, но с по-тежка санкция.

Те се чувстват безнаказани

Друго предложение е да се наложи лимит на нарушенията по пътя, каза още Станев по думите му по-сериозната санкция трябва да следва третото нарушение.

"Те се чувстват безнаказани по сега действащото законодателство", коментира зам.-главният секретар.

Според него след изчерпване на т.нар. би трябвало да има отнемане на книжка или дори прокурорско разследване.

mediapool.bg