Кламер БГ - Новини: МВР предлага режим за скоростно налагане на пътните глоби

МВР предлага режим за скоростно налагане на пътните глоби

България

|
Пет, 22 Май 2020г. 18:52ч.
МВР предлага режим за скоростно налагане на пътните глоби

МВР предлага промени в Закона за движение по пътищата, които целят създаването на по-бързи процедури по налагане на глобитеза пътни нарушения. Проектът е качен за обществено обсъжданена сайта strategy.bg.

Идеята на министерството е за всички нарушения да се издават фишове и актовете да отпаднат. Най-спорната част от проекта е идеята на минстерството фишът да се води за връчен, дори и нарушителят да не бъде открит.

В момента за по-леки нарушения се пишат фишове, а за по-тежките - актове. За налагането на глобата с акт се издава наказателно постановление, което трябва да се връчи лично на нарушителя.

През последните четири години държавата не успя да събере приблизително 110 милиона лева от пътните глоби.

МВР анализира ситуацията и излиза със заключение, че сегашната система е тромава. Това води до изтичане на давностните срокове, защото част от нарушителите не могат да бъдат открити.

"Това несъмнено поражда чувството за безнаказаност, води до увеличаване на пътнотранспортния травматизъм и неизпълнение на целите на закона - да се опазят животът и здравето на участниците в движението по пътищата", се посочва в мотивите към законопроекта.

МВР предлага фишът да може да се обжалва в 14-дневен срок пред съда. Министерството има намерение да запази системата за насърчаване на добросъвестните платци. Те ще продължат да плащат 70% от размера, ако платят за нарушението си до две седмици от издаването на фиша. След това МВР ще чака още месец, а когато този срок изтече, глобата ще бъде предавана на НАП за принудително събиране.

През миналата година имаше внесен законопроект отстъпки за бързо плащане да има за повечето глоби, налагани от изпълнителната власт.

МВР настоява и за опростяване на процедурите по съобщаване и връчване на документите, с които са наложени санкциите. Ако нарушителят не бъде открит при две посещения на адреса му в разстояние на седмица, ще се поставя писмено уведомление на пощенската кутия или вратата му. След това съобщението ще се смята за връчено.

МВР смята да предвиди на сайта си възможност гражданите да се регистрират с имейл, на който фишовете да им бъдат изпращани.

mediapool.bg