Кламер БГ - Новини: МВР откри 76 килограма кокаин в кашони с банани от Еквадор

МВР откри 76 килограма кокаин в кашони с банани от Еквадор

България

|
Съб, 17 Авг 2019г. 18:31ч.
МВР откри 76 килограма кокаин в кашони с банани от Еквадор

Полицията в Бургас е открила близо 76 килограма кокаин в кашони с банани, пристигнали от Еквадор. Пратката е дошла с кораб на 29 юли, а два дни по-късно стоката е разтоварена. На 30 юли кашоните са откарани в склад за плодове и зелечуци на ул. "Индустриална" в града. Работник в склада е открил кашоните, в които е бил скрит наркотикът, обясни шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов.

Пратката

Корабът е пристигнал от Еквадор през Италия. На борда му са били натоварени общо 19 контейнера с банани, разпределени в 20 626 кашона. Кокаинът е бил в 4 от тях. Получател е българско търговско дружество. От склада, където е открит кокаинът са правени различни доставки. Над 3000 кашона са били доставени в Румъния. В България въпросното дружество има още няколко склада.

"Към момента проверяваме цялото количество пратки – 400 тона – до различните направления. Открили сме места, където са доставени плодове от този склад и където в момента се извършват проверки. Към настоящия момент другаде не е установено друго количество наркотично вещество", обясни Калоянов.

Цената

Заловеният наркотик е на стойност около 5 млн. лв., пресметнаха разследващите. Цената на грам кокаин на едро е около 70 евро, обясни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Всеки от пакетите тежи около 2,5 кг. Те са били покрити с фолио, за да не бъдат засечени при проверки с рентген.

Разследването

По случая е започнало дело, но арестувани няма. Ако все пак се стигне до осъдителна присъда, законът предвижда от 5 до 15 години наказание, обясниха от прокуратурата.

mediapool.bg